Nieuws uit de plenaire vergadering: begroting 2014, Aung San Suu Kyi, gegevensbescherming, migratie en mobiliteit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2013.

De afgelopen week heeft het Europees Parlement i gestemd om door de Raad i voorgestelde bezuinigingen op de begroting 2014 af te keuren en om het tekort op de begroting 2013 aan te vullen. Verder stemden de leden voor de opschorting van de VS- EU overeenkomst voor de uitwisseling van informatie over financiële transacties als reactie op het NSA-schandaal. Er weerklonk een daverend applaus voor de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi toen zij na 23 jaar de Sacharovprijs in ontvangst kon nemen.

De bezuinigingen op de begroting 2014 voor onderzoek, werkgelegenheid en humanitaire hulp, zoals door de Raad voorgesteld, werden door het Parlement in een stemming van woensdag verworpen. De leden wijzigden verder de begroting van dit jaar door € 2,7 miljard toe te voegen om de lagere inkomsten uit invoerrechten te compenseren.

De mensenrechtenlegende uit Birma, Aung San Suu Kyi, heeft eindelijk haar Sacharovprijs ontvangen op 22 oktober, 23 jaar nadat zij deze had gewonnen. "De vrijheid van denken begint met het recht om vragen te stellen," zei ze tegen de Europarlementariërs.

Op woensdag bespraken de leden migratie naar aanleiding van de recente ramp bij Lampedusa en zij concludeerden dat dergelijke tragedies alleen voorkomen kunnen worden door gecoördineerde inspanningen, geïnspireerd door solidariteit en verantwoordelijkheid.

De zorg over het afluisteren van de Amerikaanse geheime dienst, de NSA leidde er toe dat de leden op woensdag opriepen tot een opschorting van de overeenkomst waarbij de VS toegang krijgt tot informatie over betalingsverkeer van de EU-burgers via het SWIFT-netwerk.

Eerder in de week nam de commissie Burgerlijke vrijheden haar onderhandelingspositie aan over de hervorming van de wetgeving op het gebied van gegevensbescherming, om mensen meer controle over hun gegevens te geven.

De georganiseerde misdaad kent geen grenzen en moet met grensoverschrijdende maatregelen worden aangepakt, zeiden de leden op woensdag toen zij een verslag met een actieplan aannamen dat gericht is op het droogleggen van de inkomstenbronnen van de maffia.

De leden botsten op dinsdag met de Commissie over de voordelen en uitdagingen van de vrijheid van verkeer binnen de EU, waarbij de leden wezen op de positieve invloed op de lokale economie en anderen argumenteerden dat het een last vormt voor het sociale stelsel van de gastlanden.

In het kader van de recente schandalen rond borst- en heupimplantaten scherpte het Parlement op dinsdag de controle- en certificatie voor medische hulpmiddelen aan. De leden versterkten ook de veiligheidseisen voor diagnostische instrumenten, gebruikt om zwangerschap, diabetes, HIV of DNA- tests uit te voeren.

Het opstellen van een zwarte lijst van ondernemingen die herhaaldelijk zijn veroordeeld voor het gebruik van misleidende marketing is één van de aanbevelingen voor de bestrijding hiervan. De leden keurden het verslag met de aanpak op dinsdag goed.

Op woensdag hebben de leden overeenstemming bereikt over regels voor de toewijzing van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij i. De € 6,5 miljard zal worden gebruikt om de veiligheid, de arbeidsomstandigheden, het verzamelen van gegevens en de haveninfrastructuur te verbeteren en om vissers te helpen bij de naleving van het verbod op het teruggooien van de bijvangst.

In de toekomst zullen in de EU geregistreerde schepen gedemonteerd worden in door de EU erkende scheepsrecyclingbedrijven, volgens de op dinsdag goedgekeurde plannen. De nieuwe regels hebben tot doel om een einde te maken aan de sloop van oude in de EU geregistreerde schepen op de stranden van derde landen.

REF. : 20131021STO22717

Bijgewerkt op: ( 25-10-2013 - 13:53)