Erasmus+ financiert buitenlandstudie en -opleiding vier miljoen EU-studenten - EU monitor

EU monitor
Donderdag 3 december 2020
kalender

Erasmus+ financiert buitenlandstudie en -opleiding vier miljoen EU-studenten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 november 2013.

Het nieuwe EU-programma Erasmus+, dat beurzen aan studenten, docenten, opleiders en stagiaires verstrekt, is op dinsdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Het programma geldt ook voor jongerenleiders, vrijwilligers en jonge sporters. Daarnaast kunnen studenten met Erasmus+ voor hun masteropleidingen goedkopere leningen in het buitenland krijgen.

Erasmus+ brengt de EU-opleidings-, trainings- en jongerenprogramma's Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (professionele training) en Grundtvig samen, inclusief sport. De sub-programma's die bij het publiek goed bekend zijn, behouden hun eigen naam.

Met een totaal budget van €14,7 miljard, geeft Erasmus+ jongeren tussen de 13 en 30 jaar de mogelijkheid in het buitenland te studeren. Daarnaast kunnen masterstudenten voor een studie in een ander EU-land goedkope leningen aangaan van €12.000 (voor eenjarige masters) tot €18.000 (voor tweejarige masters). Het Parlement vindt dat dit mechanisme geen bestaande nationale beurzen moet vervangen en niet mag voorkomen dat landen eigen leenstelsels beginnen.

Erasmus+ steunt verder nieuwe samenwerkingen tussen opleidingsinstituten en bedrijven. Zogenaamde 'kennisallianties' en 'sectorvaardighedenallianties' moeten training in een professionele werkomgeving, nieuwe manieren van lesgeven en op maat gemaakte studies mogelijk maken.

Meer details zijn beschikbaar in de achtergrondinformatie (via de link rechts).

Procedure: medebeslissing, akkoord in eerste lezing

REF. : 20131118IPR25531