Vrij verkeer van werknemers is niet de kern van het probleem

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 28 november 2013, 0:14.
Vrij verkeer van werknemers is niet de kern van het probleem
Bron: Blog Judith Merkies

"Niet het vrije verkeer van werknemers, maar de sociale uitbuiting en schijnconstructies zijn het grote probleem van de interne Europese arbeidsmarkt", zegt Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement. Ze reageert daarmee op de twist die is ontstaan tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie over de toelating van Bulgaarse en Roemeense arbeiders op 1 januari.

Het Verenigd Koninkrijk stelt dat de open grenzen leiden tot grote een toestroom van migranten die een groot beroep doen op hun sociale rechten. De Europese Commissie stelt juist dat landen als Groot-Brittannië (maar ook Nederland) per saldo voordeel hebben bij de open grenzen.

"De Commissie heeft aangetoond dat de Britse zorgen zijn gebaseerd op emotie, niet op feiten. Maar dat betekent niet dat er geen problemen gepaard gaan met de vrije arbeidsmarkt. Er moeten Europese afspraken komen die ervoor zorgen dat hetzelfde werk binnen een lidstaat gelijk beloond wordt en dat werknemers niet verruild kunnen worden voor goedkopere krachten."

"Om dit te bereiken is een verregaande herziening van de detacheringsrichtlijn nodig. De ironie wil dat precies dat geblokkeerd wordt door dezelfde landen die klagen over de grote toestroom van migranten. Dat schiet niet op. Leiders die de interne arbeidsmarkt een Europees probleem vinden, moeten dit ook Europees willen aanpakken.