Reactie uitspraak kort geding

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) MerkiesĀ i, gepubliceerd op vrijdag 29 november 2013, 0:14.

De rechter heeft mij in het ongelijk gesteld. Zij heeft gesteld dat politici over een dikkere huid moeten beschikken dan de gewone burger. Daarom vindt de rechter dat de uitingsvrijheid ruim moet worden opgevat en ziet zij geen aanleiding voor rectificatie.

Ik betreur het dat hierdoor onduidelijkheid blijft bestaan rondom de gang van zaken over de Gedragscode van de PvdA en wie uiteindelijk beslist of je aan alle verplichtingen daaromtrent hebt voldaan. Ook betreur ik het, dat dus achteraf politisering van regels mogelijk blijkt. Ik vind dat zowel voor mij als politicus, voor mij persoonlijk, als voor de partij een onwenselijke situatie.

Ik geloof nog steeds in de idealen van de PvdA, maar niet in de manier waarop we met elkaar omgaan. Integriteit is het kapitaal van de politicus, en daarmee moet je voorzichtig zijn. Ik blijf van mening dat suggesties over niet integer handelen niet lichtvaardig mogen worden gedaan, noch dienen te worden gebruikt om mensen onder druk te zetten.

De sociaaldemocratische idealen waren en blijven voor mij de reden om de politiek in te gaan. Daarvoor zal ik mij tot het eind van mijn mandaat in het Europees Parlement en ook daarna met hart en ziel blijven inzetten.

Voor achtergrondinfo en aanvullende vragen kunt u contact opnemen met:

Josine Boven 06-14356758