Europees Parlement stemt voor minder rommel in papier op weg naar China

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 10 december 2013, 0:39.

Het Europees Parlement vroeg vandaag via een resolutie om betere regels rond de verwerking van papier. De resolutie werd geschreven omdat niemand in het Europees Parlement gelukkig was met de oorspronkelijke voorstellen die de Europese Commissie deed. Papierfabrieken vreesden bedrijvigheid te verliezen door mogelijke toename van export, inzamelaars waren ongelukkig met het feit dat geplastificeerde melkpakken mee werden genomen in de papierstroom. Het is goed dat de Europese Commissie de voorstellen eerst nog eens kritisch tegen het licht houdt.

Jaarlijks exporteert Europa zeven miljoen ton papier voor recycling. De voorwaarden voor export zijn erg gunstig, omdat schepen die terugvaren naar China vaak erg goedkope opslagruimte bieden. De Commissie heeft de status 'einde afval' voor papier geïntroduceerd, zodat het oud papier wordt gezien als een mogelijke grondstof voor nieuwe producten. Hierdoor worden de administratieve lasten voor export kleiner. Ook mag er maximaal 1,5% non-papiermateriaal (folie, nietjes enz.) in de lading zitten, dat was 5%.

Het uiteindelijke Commissievoorstel, dat melkpakken in de criteria opnam, slaagde erin iedereen ongelukkig te maken. Het is terecht dat het Europees Parlement dit dossier heeft opgepakt en de Europese Commissie heeft opgeroepen nog eens goed naar de voorstellen te kijken. Ik heb voorstellen ingediend om door te gaan met het ontwikkelen van einde afval-criteria, maar in ieder geval zonder de melkpakken, de zogenaamde tetrapacks. Ook heb ik verzocht om een betere toetsing van de effecten op de aanvoerketen voor papier, om nog eens kritisch te kijken naar de milieu- en werkgelegenheideffecten die dit voorstel heeft. Ik ben tevreden dat deze voorstellen nu aangenomen zijn.