Europese auto-industrie moet duurzamer

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 10 december 2013, 0:14.

Een Europees plan voor de auto industrie ligt vandaag op tafel in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Inzet is de toekomstige richting van de Europese automobielindustrie. De industrie ondervond mede door de economische crisis een aantal tegenslagen.

Judith Merkies reageert namens de PvdA in het Europees Parlement "De Europese Commissie heeft geen samenhangende visie op de toekomst van de automobielindustrie. De Commissie erkent de prioriteiten waar werk van moet gemaakt worden zoals onder andere innovatie, maar de samenhang tussen de verschillende voorstellen kan veel coherenter."

"De grootste uitdagingen liggen in het feit dat de Europese autosector opnieuw competitiever moet worden en dat de auto-industrie duurzamer moet worden. Deze twee onderwerpen sluiten elkaar niet uit, maar hangen juist met elkaar samen. Door de industrie te stimuleren om duurzamere auto´s te produceren worden kwaliteit en competitiviteit aangejaagd. Doelstellingen voor CO2- reductie en het terugdringen van het geluid van auto’s leiden tot de ontwikkeling van innovatieve technologieën die bijdragen aan de duurzaamheid van de sector. De toekomst ligt in een duurzamere industrie, zodat de modernste en zuinigste auto´s straks uit Europa komen. Door die richting in te slaan kunnen we ons terug meten met de concurrentie in de rest van de wereld."

Vereisten voor auto´s zijn een Europese competentie. Het Europees Parlement was eerder mede-wetgever op voorstellen voor bandenlabels, zuinigere auto´s, betere zuinigheidstesten en minder verkeerslawaai. Op dit laatste onderwerp was Judith Merkies verantwoordelijk voor de hele S&D-groep. De Raad keurde gisterenavond het akkoord daarover goed.