Arbeidsmigratie: belangrijk om het juiste gevecht te vechten

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 11 december 2013, 0:14.
Arbeidsmigratie: belangrijk om het juiste gevecht te vechten
Bron: Blog Judith Merkies

Het debat rond de open arbeidsmarkt staat, mede door de inspanningen van Lodewijk Asscher, hoog op de agenda in Brussel en Den Haag. Gisteren betoogde ik in NRC dat het goed is dat politici de gevoelens in de samenleving rond deze kwestie serieus nemen (Opinie Judith Merkies: 'Bestrijd dan hier de malafide baas'). Wel is het belangrijk dat het juiste gevecht gevochten wordt. Vooral de houding van de Britse premier David Cameron is niet constructief.

Mijn Britse collega Richard Corbett tweette vanmiddag:

 
 

Richard Corbett 2014 (@RichardC2014) 11-12-13 12:40

EU migration: govt saying one thing at home and opposite in Brussels? | Brussels blog | FT.com on.ft.com/1gm80Fy

De link gaat naar een artikel in de Financial Times van vandaag over de dubbele houding van Groot-Brittannië in het immigratiedebat. In Londen zegt Cameron dat hij de toestroom wil tegengaan, in Brussel blokkeert hij regels tegen sociale dumping. De reden is, meldt een Britse woordvoerder, het verlagen van regeldruk voor Britse bedrijven.

Het toont aan dat Groot-Brittannië de problemen met de interne arbeidsmarkt in ieder geval niet via een sociale route wil aanpakken. Een reden waarom Asscher vooral allianties moet zoeken met sociaal-democraten en politici op links die hier wel toe bereid zijn. Ook al omdat Cameron´s beeld van "honderdduizenden migranten" voor Nederland niet opgaat. Wij hebben een wezenlijk andere geschiedenis heeft met Oost-Europese migranten. We waren met het openstellen van grenzen voor arbeid in 2007 later dan Groot-Brittannië, dat in 2004 al de grenzen openstelde en daarmee de eerste grote stroom migranten kreeg te verwerken.