Europese Unie stemt voor competitieve en duurzame staalsector

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) MerkiesĀ i, gepubliceerd op maandag 16 december 2013, 0:14.
Europese Unie stemt voor competitieve en duurzame staalsector
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stemde de industriecommissie over een plan om de staalindustrie in de Europese Unie de komende jaren duurzamer en competitiever te maken. De staalindustrie is een belangrijke bron van werk in de Europese Unie; hoewel het de laatste jaren terrein verloror ten opzichte van ontwikkelende landen zoals China.

Staal is een onvervangbaar product. De Europese staalindustrie heeft een omzet van ruwweg 200 miljard per jaar. Het is tegelijk een erg energie-intensieve industrie, die een grote bijdrage levert aan de Europese CO2-uitstoot. Ik diende voorstellen in voor sterkere klimaatinspanningen van de sector.

Al sinds het begin van mijn termijn strijd ik voor een transitie naar een duurzamere economie; die tegelijk zorgt voor een verbetering van de werkgelegenheid. Voor de staalindustrie is dit niet anders: de sector moet streven naar een grotere reductie van CO2, en voor een betere aansluiting zorgen tussen de opleiding van de werknemers en de behoeften van de staalsector. Die duurzaamheid weerspiegelt zich ook in iets anders: de staalsector produceert ook meer en meer materialen die intensief gebruikt worden in de sector van hernieuwbare energie; bijvoorbeeld windmolens.

Het rapport werd met een ruime meerderheid aangenomen, nu is het wachten op de stemming voor het gehele Parlement.