Veelbelovend klimaatpakket 2030

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 9 januari 2014, 0:42.
Veelbelovend klimaatpakket 2030
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stemde het Europees Parlement over het toekomstige klimaatbeleid van de Europese Unie. "De huidige doelstellingen op vlak van CO2-reductie, het aandeel van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie zijn gericht op het jaar 2020. Er is dus dringend behoefte aan een beleid voor daarna. Ik ben tevreden dat het Parlement vandaag koos voor drie bindende doelstellingen voor 2030!"

Vandaag bestaat een bindende doelstelling van 20% minder CO2 en een bindende doelstelling van 20% hernieuwbare energie voor 2020. Ook bestaat er een doelstelling voor 20% meer energie-efficiëntie maar deze is niet bindend, enkele efficiëntiemaatregelen zijn dat wel.

"Het Europees Parlement koos vandaag voor drie bindende doelstellingen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 40% verminderd zijn t.o.v. 1990. Het aandeel van hernieuwbare energie moet stijgen tot 30%. Ten slotte komt er ook een bindende doelstelling voor energie-efficiëntie van 40 %. Deze laatste bindende doelstelling is van cruciaal belang: efficiënter omgaan met energie zorgt namelijk voor lagere energiekosten voor gezinnen en bedrijven. Dat komt koopkracht en economische groei ten goede. Hoewel ik graag een ambitieuzere doelstelling voor het aandeel hernieuwbare energie had gezien, ben ik toch tevreden met dit resultaat."

De voorbije jaren stond het klimaatbeleid - onder het mom van economische crisis - op een laag pitje. "Dit is een zeer sterk signaal naar de lidstaten toe. Deze stemming bewijst dat een meerderheid van het Europees Parlement eindelijk overtuigd is van het feit dat een ambitieus klimaatbeleid ook onze economie kan stimuleren. Bindende doelstellingen op lange termijn geven zekerheid aan de industrie om te investeren in innovatieve infrastructuur die CO2-uitstoot reduceert. Daarnaast geven deze doelstellingen ook een impuls aan verdere investeringen in hernieuwbare energie. Dat komt onze competitiviteit ten goede."

Nog voor de zomer moeten de lidstaten een definitief akkoord vinden over de toekomstige klimaatdoelstellingen. In 2015 vindt in Parijs een klimaatconferentie plaats die een wereldwijd kader voor klimaatbeleid moet vastleggen.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/1051409