Potentiele co÷rdinatie tussen ombudsmannen en de rechtspraak, Utrecht - EU monitor

EU monitor
Woensdag 29 januari 2020
kalender
Kalender
datum 28 maart 2014 10:30
plaats Utrecht
locatie Academiegebouw, Domplein 29 Toon locatie
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

Proefschrift: Coordinating ombudsmen and the judiciary: A comparative view on the relations between ombudsmen and the judiciary in the Netherlands, England and the European Union

Samenvatting

Ondanks dat de bescherming van de belangen van individuen tegen bestuurshandelingen nog steeds hoofdzakelijk het domein is van de rechterlijke macht, wijzen de meeste juridische stelsels tegenwoordig deze taak ook toe aan ombudsmannen. Dit kan mogelijk leiden tot spanning tussen de twee instituties en kan hun verhoudingen be´nvloeden en heeft daarom co÷rdinatie nodig.

Dit boek onderzoekt of de verhoudingen tussen de rechtspraak en de ombudsmannen Řberhaupt bestaan, hoe hun respectieve taken en competenties elkaar be´nvloeden en hoe deze zijn geco÷rdineerd. Het bevat een uitvoerig en vergelijkend onderzoek naar de co÷rdinatie van de verhoudingen tussen ombudsmannen en de rechtspraak in drie aanzienlijke verschillende juridische stelsels, namelijk Nederland, Engeland en de Europese Unie.

Milan Remac identificeert drie niveaus of mogelijke co÷rdinatie tussen ombudsmannen en de rechtspraak: institutionele co÷rdinatie, rechtszaak co÷rdinatie en normatieve co÷rdinatie. Hij bestudeert en vergelijkt de statutaire regels, de jurisprudentie van de rechtspraak en de ombudsprudentie. Bovendien maakt hij gebruik van ervaringen gedeeld door middel van interviews met ombudsmannen, rechters en werknemers van ombudsman kantoren. Daarmee toont hij aan dat verscheidene verbeteringen zijn vereist voor de ombudsman- rechtspraak verhoudingen.

 

Datum en tijd:

28/3/2014 10:30

Locatie:

Academiegebouw, Domplein 29, 3512 JE Utrecht

 

Promovendus:

Dhr. drs. M. Remac

Faculteit:

Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie

Proefschrift:

Coordinating ombudsmen and the judiciary: A comparative view on the relations between ombudsmen and the judiciary in the Netherlands, England and the European Union

Promotor 1:

Prof. dr. P. Langbroek


1.

Meer over...