Europees Parlement kiest ambitieus klimaatbeleid voor 2030

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 5 februari 2014, 0:14.
Europees Parlement kiest ambitieus klimaatbeleid voor 2030
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stemde het Europees parlement over een nieuw energie- en klimaatpakket voor de Europese Unie. Dit rapport dient als inzet voor de Europese top van maart, die de klimaatdoelstellingen voor de EU tegen 2030 moet vastleggen.

Het Europees Parlement stemde voor drie bindende klimaatdoelstellingen voor 2030: 40% CO2-reductie, een aandeel van 30% hernieuwbare energie in de energie-mix en 40% energie efficiëntie. Europarlementslid Judith Merkies reageert "Het rapport pleit voor Europese doelstellingen die worden opgesplitst in nationale streefwaarden en die rekening houden met de individuele situatie en het potentieel van elke lidstaat. Dat is terecht, want het ene land heeft volop kansen van waterkracht, het andere land ligt aan zee en kan inzetten op windmolens en een derde land staat nog helemaal aan het begin van haar energietransitie. Daarnaast vraagt het Parlement de lidstaten om het zo snel mogelijk stopzetten van subsidies voor fossiele brandstoffen , nucleaire energie en rendabele hernieuwbare energie."

Eind januari publiceerde de Europese Commissie haar voorstellen rond het nieuwe klimaat- en energiebeleid voor 2030. Deze voorstellen moeten ook als input dienen voor de Europese top van 20-21 maart. De Commissie is een stuk minder ambitieus, ze stelt geen aparte doelstelling voor energie-efficiëntie voor en pleit voor een gemeenschappelijke Europese doelstelling van 27% hernieuwbare energie tegen 2030, zonder nationale doelstellingen.

"Het Parlement liet vandaag zien stukken ambitieuzer te zijn dan de Commissie. Zonder nationale doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie worden bijvoorbeeld lidstaten veel minder aangespoord om in hernieuwbare technologie te investeren. Het Parlement zet in op een ambitieus beleid en ziet in dat de energie van morgen niet vraagt om de antwoorden van gisteren. Hopelijk volgt de Raad in maart voor deze ambitieuze visie en niet het halfslachtige voorstel van de Europese Commissie."