Uitvoeringsrichtlijn 2014/21 - Uitvoeringsrichtlijn 2014/21/EU tot vaststelling van minimumeisen en EU-klassen voor prebasispootgoed van aardappelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsrichtlijn is op 7 februari 2014 gepubliceerd, is op 27 februari 2014 in werking getreden en moest uiterlijk op 31 december 2015 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsrichtlijn 2014/21/EU van de Commissie van 6 februari 2014 tot vaststelling van minimumeisen en EU-klassen voor prebasispootgoed van aardappelen Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Directive 2014/21/EU of 6 February 2014 determining minimum conditions and Union grades for pre-basic seed potatoes Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsrichtlijn
Wetgevingsnummer Uitvoeringsrichtlijn 2014/21
Celex-nummer i 32014L0021

3.

Key dates

Document 06-02-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 07-02-2014; PB L 38 p. 39-42
Inwerkingtreding 27-02-2014; in werking datum publicatie +20 zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 31-12-2015; ten laatste zie art. 4

4.

Wettekst

7.2.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 38/39

 

UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/21/EU VAN DE COMMISSIE

van 6 februari 2014

tot vaststelling van minimumeisen en EU-klassen voor prebasispootgoed van aardappelen

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2002/56/EG van de Raad van 13 juni 2002 betreffende het in de handel brengen van pootaardappelen (1), en met name artikel 18, onder c),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Pootaardappelen doen met elke vermenigvuldigingscyclus meer ziekten op. Goed functionerende systemen voor de teelt van pootaardappelen vereisen dus gezond uitgangsmateriaal dat met zo weinig mogelijk degeneratie wordt vermenigvuldigd.

 

(2)

Verschillen in de nationale normen voor de productie van prebasispootgoed van aardappelen hebben het in de handel brengen van deze aardappelen in de hele Unie en de werking van de interne markt belemmerd. Het is daarom wenselijk minimumeisen vast te stellen voor het in de handel brengen van prebasispootgoed in de Unie. Deze eisen moeten betrekking hebben op ziekten, symptomen, gebreken en productievoorschriften voor prebasispootgoed en partijen van deze aardappelen en garanderen dat het prebasispootgoed dat wordt geproduceerd en op de markt gebracht, gezond en van goede kwaliteit is.

 

(3)

Deze eisen moeten rekening houden met de norm van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) betreffende de handel in en de controle op de handelskwaliteit van pootaardappelen, en met de relevante normen van het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten (IPPC) en de Plantenbeschermingsorganisatie voor Europa en het gebied van de Middellandse Zee (EPPO), in het licht van de technische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Deze normen zijn erop gericht de internationale handel te bevorderen, kwaliteitsvolle productie te stimuleren, de winstgevendheid te vergroten en de belangen van de consument te beschermen.

 

(4)

Gezien de productiepraktijken van leveranciers en de vraag van de gebruikers van prebasispootgoed van aardappelen, is het passend dat de minimumeisen voor prebasispootgoed ook de mogelijkheid omvatten om dit prebasispootgoed onder de noemer van EU-klassen in de handel te brengen. Voor prebasispootgoed van aardappelen moeten er twee EU-klassen gelden („EU-klasse PBTC” en „EU-klasse PB”), in overeenstemming met de bestaande productiepraktijken inzake prebasispootgoed van klasse PBTC en prebasispootgoed van klasse PB. Per klasse moeten er bijgevolg andere eisen worden vastgesteld betreffende ziekten, symptomen, gebreken, productievoorschriften en generaties.

 

(5)

Om doeltreffend te zijn, moeten die voorschriften ook bepalingen bevatten met betrekking tot officiële tests en veldinspecties.

 

(6)

De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor teeltmateriaal voor land-, tuin- en bosbouw,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Definities

Voor de toepassing van deze richtlijn wordt verstaan onder:

  • 1. 
    „moederplant”: een geïdentificeerde plant waarvan materiaal wordt genomen met het oog op voortplanting;
  • 2. 
    „microvermeerdering”: de snelle vermenigvuldiging van plantaardig materiaal voor de productie van een groot aantal planten door middel van de in-vitrokweek van gedifferentieerde bladknoppen of meristemen van een plant.

Artikel 2

Minimumeisen voor prebasispootgoed van aardappelen

  • 1. 
    De lidstaten zorgen ervoor dat prebasispootgoed van aardappelen aan de volgende minimumeisen voldoet:
 

a)

het is afkomstig van moederplanten die vrij zijn van de volgende schadelijke organismen: Pectobacterium spp., Dickeya spp., het aardappelbladrolvirus en...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.