Opening vergadering Europees Parlement: minuut stilte voor Oekraïne

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2014.

President Schulz hield een minuut stilte voor de slachtoffers van de gewelddadigheden in Oekraïne. Hij vroeg ook de Indiase autoriteiten om gerechtelijke procedures te versnellen tegen twee Italiaanse mariniers die worden beschuldigd van het doden van twee Indiase vissers voor de kust van Kerala in februari 2012.

"De minuut stilte is een teken van respect van het Parlement voor de inzet van het Oekraïense volk voor democratie en rechtvaardigheid en het is een moment om de mensen die voor deze zaak zijn gestorven te herdenken", aldus Schulz.

De belangrijkste uitdagingen voor Oekraïne zijn het bereiken van nationale verzoening en politieke stabiliteit, niet in de laatste plaats door het verkiezen van een regering die alle partijen in het land weerspiegelt, voegde hij eraan toe. Schulz is verheugd over de vrijlating van de Oekraïense oppositieleider Joelia Timosjenko afgelopen zaterdag en liet weten dat de presidentsverkiezingen zijn gepland voor 25 mei.

Italiaanse mariniers vastgehouden in India

Schulz merkte op dat er twee jaar zijn verstreken sinds twee Italiaanse mariniers werden gearresteerd en beschuldigd van het doden van twee Indiase vissers voor de kust van Kerala. Zonder inhoudelijk in te gaan op de beschuldiging, spoorde hij de Indiase rechterlijke macht aan om de gerechtelijke procedure tegen de mariniers te versnellen.

Daarnaast zei Schulz dat het de wens van Italië is dat India zicht houdt aan de VN-wetten van het Zeeverdrag en benadrukte hij dat de EU-Indiase betrekkingen gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect, diplomatie en dialoog.

Veranderingen in de agenda

Het Parlement stemt op woensdag over een verzoek om de stemming over de richtlijn over tabaksproducten uit te stellen. Deze stemming vindt plaats net voor de geplande stemming over de richtlijn zelf.

Een debat over Venezuela wordt afgerond met een resolutie, waar op donderdag over wordt gestemd.

REF. : 20140221IPR36625