Vers Bloed: Ten Oorlog, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 24 maart 2014 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen V.V. (Vladimir) Poetin i e.a.
organisatie De Balie i

In de Oekraïne staat de boel op scherp. President Poetin is 'out of touch with reality', volgens Merkel. Wellicht dreigt een nieuwe Koude Oorlog. Moeten wij ons in Nederland daar zorgen over maken? Voor ons is oorlog een verouderd begrip geworden: de herinneringen aan kruisraketdreiging en ban-de-bom-demonstraties zijn verbleekt. Na 9/11 heerste korte tijd paniek, maar ook toen bleken onze huizen en haarden veilig.

Vers Bloed: Ten Oorlog

100 Jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog is het tijd om stil te staan bij een Nieuwe Oorlog. Hoe zou die er uit zien? Waar begint de strijd? Vechten we nog op de grond, of vergiftigen we met een druk op de knop het water? In deze editie van Vers Bloed onderzoeken we het fenomeen oorlog met theatermakers, journalisten en wetenschappers. Over angst voor oorlog en beelden die we hebben bij oorlog. Verlangen we soms ook een beetje naar een tijd waarin we ons leven niet zeker zijn? En wat te doen met Poetin?

Met:

Toneelregisseur Joachim Robbrecht komt vertellen over zijn nieuwe 'oorlogsvoorstelling'.

Kunstenares Marieke Warmelink zal onze huidige biertjesdrinkende koning koppelen aan koning Willem III die te paard ten strijde trok.

Aanstormend talent Robin Block, bekend van o.a. Project Wildeman, sluit muzikaal af met een nummer van zijn nieuwe album Comfort Zones.

Marina Ohanjanyan is Oost-Europa deskundige en gaat vertellen over mogelijke scenario's met betrekking tot de ontwikkelingen in de Oekraïne.<

Bo Tarenskeen is referent deze avond.

Over de serie Vers Bloed

Vers Bloed is een programma waarbij mensen uit diverse kennisgebieden een pitch mogen houden van 15 à 20 minuten. Alles mag gepitcht worden: je kunt een stuk uit eigen werk voorlezen, een scène opvoeren, een theorie expliceren, een experiment doen, een sonate spelen, een opinie verdedigen, een origineel idee delen... wat jij wilt. De enige voorwaarde is dat je iets nieuws vertelt waar je je gedachten over wilt delen. Een pitch zonder ijdelheid en zonder doel jezelf te verkopen. Laat zien wat jij ontzettend belangrijk vindt. Stuur je bijdrage aan programmamaker Sarah.Sluimer@debalie.nl en dan nemen we contact met je op. En wie weet pitch jij je idee in De Balie.

Tom Lanoye, Ten Oorlog, 1997

'Zo is de fokking winter van de walg

Gesmolten tot een hotte zotte zomer

Dankzij dat zonnekind van bruur Edwaar

Showers of doom that hung above our heads

Zijn in de oceaan haar kut begraven

In ons' coiffuur plakt rijstpap en confetti

En doelloos roest ons harnas aan de muur

Our speech of war slaat om in zatte praat

Our proud parade in wuft gehuppel. Mijn bruur Edwaar

Die Oorlogsgod zwelt op en smiles like Buddah

It's not his horse dat hij de sporen geeft.'

 

Aanbevolen literatuur:

 

Oorlog en Terpentijn

auteur: Stefan Hertmans

Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon... lees meer

Bestel dit boek

 

De Poetin Show

auteur: Kysia Hekster

Vladimir Poetin, al meer dan een decennium de machtigste man van Rusland, laat zijn leiderschap maar al te graag zien. Op televisie zien de Russen hem vissend met ontbloot bovenlijf; als copiloot ... lees meer

Bestel dit boek


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...