Voorzitter Kroatisch parlement bezoekt Eerste en Tweede Kamer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 11 maart 2014.

Josip Leko, voorzitter van het parlement van Kroatië, brengt op 10 en 11 maart een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer.

De voorzitter van het Kroatisch parlement (tweede van rechts) bij de Erelijst van gevallenen in de Tweede Kamer. Uiterst links Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol i. Uiterst rechts Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg i.

Op 1 juli 2013 is Kroatië toegetreden tot de Europese Unie i. Kroatië en Nederland hebben ter voorbereiding op deze toetreding intensieve parlementaire contacten onderhouden. Het delegatiebezoek aan Nederland markeert de afronding van deze periode.

Eén Kamer

Anders dan in Nederland bestaat het parlement van de republiek Kroatië uit één Kamer. Dinsdag 11 maart spreekt parlementsvoorzitter Josip Leko met leden van de commissies voor Europese Zaken en voor Buitenlandse Zaken/Defensie van de beide Kamers. Tijdens het gesprek staan de ontwikkelingen in Europa, de rol van de nationale parlementen binnen de Europese Unie en de bilaterale verhouding op parlementair niveau tussen Kroatië en Nederland centraal.

Behalve parlementsvoorzitter Josip Leko zijn onder anderen de voorzitters van de Kroatische commissie voor Europese Zaken en de commissie voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur te gast bij de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Zij zijn op maandag 10 maart in de Eerste Kamer ontvangen door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.