SPUI25, Amsterdam - EU monitor

EU monitor
Donderdag 9 juli 2020
kalender

SPUI25, Amsterdam

datum 8 april 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
organisatie SPUI25

Vanaf april 2014 organiseren Spui25 en uitgeverij Amsterdam University Press de maandelijkse debatreeks ‘Elementaire Deeltjes’. Iedere aflevering draait om een titel uit de gelijknamige boekenserie. Ditmaal: de EU. Is er sprake van een democratisch tekort binnen de EU? Met: Robin Fransman en René Cuperus.

Wij burgers hebben het idee dat we te weinig invloed hebben op de besluitvorming van de Europese Unie. Bij veel mensen leeft het gevoel dat zij noch hun eigen regering echt iets hebben in te brengen in ‘Brussel’. Velen wijzen dus op een democratisch tekort. Maar waar zit het democratisch tekort van Europa dan precies in? Is de democratische controle slecht geregeld? Of ligt de oorzaak bij het feit dat veel mensen maar weinig zicht hebben op wat er in Europa gebeurt en hoe Europa werkt?

Naar aanleiding van het Elementaire Deeltje over de EU presenteren SPUI25 en AUP een debatavond over dit thema. Sprekers: Robin Fransman en René Cuperus.

Over de sprekers:

Robin Fransman is werkzaam als adjunct-directeur van het Holland Financial Centre. Daarvoor werkte hij onder andere als beleggingsanalist bij van Lanschot Bankiers en als toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten. Fransman is columnist bij Follow the Money en schrijft veel over Europa, politieke economie en financieën.

René Cuperus schrijft tweewekelijks een column voor de Volkskrant. Hij is wetenschappelijk medewerker van de Wiardi Beckman Stichting (denktank van de PvdA) en actief in het Europese netwerk van centrum-linkse denktanks. Hij schreef mee aan De Politiek van de Euro. Biografie van een kwetsbare munt (2013) en zijn nieuwe boek, Het humeur van Nederland, is net verschenen.

In tijden van grootschalige, snelle en vaak dubieuze informatiestromen is er behoefte aan kennis in duidelijke, betrouwbare vorm. Daarom brengt AUP brengt een serie kennisboeken voor een algemeen publiek uit: ‘Elementaire Deeltjes’. Elke maand presenteren SPUI25 en AUP een debatavond omtrent één Deeltje.

Volgende afleveringen: Socrates (6 mei) en Vaccinatie (3 juni).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

AANMELDEN


1.

Meer over...