Nieuwsbrief maart

Met dank overgenomen van S.C.C.M. (Sjoerd) Potters i, gepubliceerd op donderdag 27 maart 2014, 2:27.

Na de bijstandswet nu ook de Participatiewet door de Tweede Kamer

 

Liberale vrienden,

Na het ‘participatieakkoord’ tussen kabinet, de coalitiepartijen en de constructieve oppositie (CU, SGP, D66) zijn de bijstandswet en de Participatiewet nu ook officieel aangenomen in ons parlement. En niet onbelangrijk: beide wetten met steun van het CDA.

Wij liberalen hebben jarenlang een voortrekkersrol vervuld bij het realiseren van deze belangrijke hervorming in het sociale domein. De Participatiewet is de opvolger van de Wet Werken naar Vermogen die volledig behandeld was in de Tweede Kamer, maar door de val van Rutte I alsnog sneuvelde vlak voor stemming. Nu kunnen we dan toch zeggen: de wet is aangenomen!

We gaan eindelijk kijken naar wat mensen wel kunnen in plaats van mensen niet kunnen. Weg met alle schotten en perverse financiële prikkels. Ook een structurele bezuiniging van 2,1 miljard euro - nodig om de schatkist op orde te brengen - is met de invoering van beide wetten werkelijkheid geworden.

Ik loop de concrete veranderingen gemakshalve even met u door. Belangrijkste punt voor de VVD in de bijstand is dat gemeenten nu verplicht zijn om per 1 januari een verordening op te stellen voor de maatschappelijke tegenprestatie.

Ook al blijven de Wajong’ers in het bestaande regime, bij de Participatiewet is de inzet van de VVD grotendeels gerealiseerd:

  • Beleidsvrijheid en regie gemeenten blijven overeind.
  • De budgetten van de drie decentralisaties worden ontschot
  • Betere financiële uitvoerbaarheid instrument loonsubsidie
  • Loondispensatie blijft als instrument deels overeind (Wajong)
  • Gemeenten ontzorgen werkgevers bij de inzet van arbeidsbeperkten
  • Geen blauwdruk voor 35 regionale werkbedrijven. Geen verplichte samenwerking voor gemeenten.
  • Eén structuur/organisatie/aanpak voor hele onderkant arbeidsmarkt is een feit
  • Wettelijke kaders vanuit het Rijk - m.u.v. keuring arbeidsgeschiktheid - zijn beperkt
  • Wetgeving instrument quotum moet flexibiliteit/maatwerk mogelijk maken. Quotumwet komt nog apart naar de Kamer, maar we blijven opletten.
  • De wet zet stevig in op publiek-private samenwerking

We volgen de ontwikkelingen in de Eerste Kamer nauwlettend, daar waar de behandeling van beide wetten dit voorjaar op de agenda staat. We blijven u daarover informeren, net als over de voortgang van de quotumwet.

Groeten,

Sjoerd Potters