EU stapt met Russisch invoerverbod op varkensvlees naar WTO

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 8 april 2014.
EU stapt met Russisch invoerverbod op varkensvlees naar WTO
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 8 april 2014

EU stapt met Russisch invoerverbod op varkensvlees naar WTO

Vandaag heeft de EU bij de Wereldhandelsorganisatie i (WTO) een zaak aanhangig gemaakt tegen het Russische verbod op de invoer van varkens, vers varkensvlees en bepaalde varkensproducten uit de EU.

Rusland heeft zijn markt eind januari 2014 voor de EU gesloten en zo bijna 25 % van de volledige EU-uitvoer van varkensvlees geblokkeerd. De aanleiding hiervoor was de vaststelling van vier geïsoleerde gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde varkens aan de grenzen van Litouwen en Polen met Belarus.

Het handelsverbod veroorzaakt aanzienlijke verliezen voor de landbouwsector in de EU. Bilaterale gesprekken met Moskou hebben tot nog toe geen resultaat opgeleverd. Aangezien een oplossing lijkt uit te blijven, heeft de EU besloten gebruik te maken van de WTO-procedures voor geschillenbeslechting en om officieel overleg met Rusland verzocht.

"Het algemene verbod van Rusland op Europees varkensvlees is duidelijk buiten alle verhouding en gaat in tegen de voorschriften van de WTO. Het ging slechts om enkele gevallen van besmette wilde varkens aan de grenzen met Belarus, die de bevoegde Europese autoriteiten meteen onder controle hebben gekregen. Ondanks wekenlange gesprekken met onze Russische tegenhangers om een uitweg uit de situatie te vinden, boeken we geen enkele vooruitgang. Europa verdedigt de belangen van zijn varkensboeren en heeft daarom geen andere keus dan met de zaak naar de WTO te stappen", aldus EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht i.

EU-commissaris voor Gezondheid Tonio Borg i zei: "Ondanks intensieve onderhandelingen wijzen onze Russische partners nog steeds ons voorstel af voor een regiogebonden invoer van varkens, dat wil zeggen uit de hele EU met uitzondering van het besmette gebied. Om het AVP-virus - dat hoogstwaarschijnlijk uit Rusland zelf komt - in bedwang te houden, heeft de Commissie een reeks controlemaatregelen genomen die in overeenstemming zijn met de beginselen van de WTO. Rusland handhaaft echter zijn algemene verbod op de invoer van varkensvlees uit de EU. Wij kunnen dit buitenproportionele verbod, dat zware financiële gevolgen heeft voor de Europese varkenshouderij, niet zomaar accepteren."

Bij zijn toetreding tot de WTO in 2012 heeft Rusland toegezegd ervoor te zorgen dat zijn beleid tot bescherming van het leven en de gezondheid van dieren op wetenschappelijke grondslagen berust, de handel niet meer dan nodig beperkt en zonder onderscheid voor zijn diverse partners en binnenlandse producenten geldt.

Toch aanvaardt Rusland nog altijd invoerproducten uit Belarus en tot voor kort Oekraïne, niettegenstaande de melding van gevallen van Afrikaanse varkenspest in deze landen. Ook heeft Rusland ondanks de talrijke uitbraken van de ziekte op zijn eigen grondgebied niet alle binnenlandse producten van de volledige Russische markt geweerd. Door de invoer te weigeren uit EU-gebieden waar de ziekte niet voorkomt, lijkt Rusland bijgevolg met twee maten te meten en EU-producten anders te behandelen dan producten van andere handelspartners en binnenlands geproduceerde goederen.

Met haar verzoek om overleg geeft de EU officieel de aanzet tot een geschil bij de WTO. Het overleg biedt de EU en Rusland de kans om de kwestie te bespreken en een bevredigende oplossing te vinden zonder dat er een rechtszaak wordt aangespannen. Als het overleg niet binnen 60 dagen tot een bevredigende oplossing leidt, kan de EU de WTO vragen een panel op te richten dat over de wettelijkheid van het Russische verbod moet oordelen.

Achtergrond

Feiten en cijfers over de handel

In 2013 heeft de EU voor 1,4 miljard EUR varkensvlees naar Rusland uitgevoerd, wat overeenkomt met ongeveer 25 % van de totale EU-uitvoer van varkensvlees. Het verbod heeft zware gevolgen voor de varkenshouderij in de EU doordat het de prijzen doet dalen en tot een overaanbod aan varkensvlees op de EU-markt leidt. Rusland is de op twee na grootste handelspartner van de EU en de EU is de grootste uitvoermarkt van Rusland. In 2013 heeft de EU voor 123 miljard EUR goederen naar Rusland uitgevoerd en voor 232 miljard EUR ingevoerd. Terwijl Rusland vooral grondstoffen naar de EU uitvoert (80 %), bestaat de uitvoer van de EU naar Rusland voornamelijk uit voertuigen, geneesmiddelen, machines, transportmiddelen en landbouwproducten.

Afrikaanse varkenspest

Het virus van de Afrikaanse varkenspest veroorzaakt een dodelijke, besmettelijke varkensziekte die ongevaarlijk is voor mensen en andere dieren. De virusstam die is aangetroffen bij de vier wilde varkens komt overeen met de stam die in Rusland het meest voorkomt. Het Russische verbod op de invoer van producten uit onbesmette EU-gebieden staat in schril contrast met de binnenlandse situatie in Rusland. Sinds 2007 heeft Rusland namelijk 600 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde varkens gemeld en bijna 400 in varkenshouderijen. Tegen deze achtergrond bestaat er weinig twijfel dat de ziekte zich vanuit Rusland naar Belarus heeft verspreid en vanuit Belarus naar de EU. De EU dringt erop aan dat Rusland meer inspanningen doet om de Afrikaanse varkenspest binnen Rusland onder controle te krijgen en uit te roeien, en vraagt dat het ongerechtvaardigde handelsverbod voor varkensvlees uit niet-besmette EU-gebieden wordt opgeheven.

Meer informatie:

WTO-geschillenbeslechting:

http://ec.europa.eu/trade/policy/accessing-markets/dispute-settlement/

Betrekkingen met Rusland:

http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/russia/

EU-markt voor varkensvlees:

http://ec.europa.eu/agriculture/pigmeat/index_en.htm

EU-controlemaatregelen voor Afrikaanse varkenspest:

http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/asf_en.htm