Opening: Splits Oekraïne niet op, minuut stilte voor slachtoffers genocide Rwanda

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 15 april 2014, 10:08.

Het Europees Parlement erkent de illegale bezetting van de Krim niet en roept Rusland op zijn troepen langs de grens van Oekraïne - in overeenstemming met internationaal recht en principes - terug te trekken. Ook vroeg voorzitter Schulz om een minuut stilte ter nagedachtenis aan de 800.000 slachtoffers van de genocide in Rwanda, twintig jaar geleden.

Oekraine

Dhr. Schulz onderstreepte dat het EP haar steun voor de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit in enkele recente resoluties met grote meerderheden heeft uitgesproken. Hij prees de Oekraïense inspanningen om verschillen te overbruggen en autoriteit te herstellen.

Hij verwelkomde ook de macro-economische steun die de Europese regeringsleiders voor Oekraïne in het vooruitzicht hebben gesteld en stelde vast dat de eenzijdige toegang voor Oekraïense producten tot de Europese interne markt, aangenomen op 3 april, de economie van het land een oppepper kan geven.

EP-leden zullen op 25 mei als waarnemers aanwezig zijn bij de verkiezingen in Oekraïne. Schulz sprak de hoop uit dat deze een nieuw hoofdstuk zullen betekenen in de geschiedenis van "een vrije, moderne en democratische staat".

Rwanda’s genocide

Dhr. Schulz vroeg om een minuut stilte om ter nagedachtenis aan de 800.000 Rwandezen die in 1994 binnen honderd dagen werden omgebracht. "Terwijl hele families werden uitgemoord, keek de internationale gemeenschap de andere kant op", aldus Schulz.

Nieuwe EP-leden

Katrin SAKS (S&D, EE), vanaf 7 april

Uitgaande EP-leden

Harlem DÉSIR (S&D, FR), vanaf 8 april

Ivari PADAR (S&D, EE) vanaf 6 april

REF. : 20140411IPR43467