Waar 1 mei over gaat

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 1 mei 2014, 13:33.

Foto Flickr / PvdA

Een werkdag van acht uur. Inspraak voor werknemers dankzij de collectieve arbeidsbijeenkomst. Ze beïnvloeden tot op de dag van vandaag het leven van velen en waren er nooit geweest zonder de inspanningen van de arbeidersbeweging. Daar staan we op 1 mei bij stil.

In heel het land vieren PvdA'ers de Dag van de Arbeid. Zo was ik vanochtend bij het Koos Vorrinkhuis in Lage Vuursche, in de middag bezoek ik partijgenoten in Alphen aan den Rijn. Vanavond hoop ik velen van jullie te mogen begroeten in Podium Mozaïek in Amsterdam.

1 mei staat voor de PvdA gelijk aan eerlijk werk en goede arbeidsomstandigheden. Van mijn grootvader, die betrokken was bij de oprichting van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, kreeg ik het oude logboek van de SDAP. Het opent met: ‘Vakarbeiders, organiseert u. Vertrouw elkaar en kruip elkander niet onder.’ Met andere woorden: sla de handen ineen en verdedig elkaars belangen. Dat werk is nog niet af.

Neem de vestiging van verf- en chemiegigant AkzoNobel in Deventer. Er werd nog nooit verlies geleden en zelfs in crisistijd boekte ze miljarden winst. Toch vertrekt de fabriek naar het buitenland. Waarom? Omdat in China en Noord-Amerika de personeelskosten lager liggen en ze van 12 naar 13, 14 of 15 procent winst kunnen streven. Het is een hard gelag voor de chemicus die iedere dag met plezier naar zijn werk gaat. Zijn baan wordt opgeofferd voor een paar procentpuntjes winst, die terugvloeien naar de top. Dat laat het nieuwe salaris van president-commissaris Antony Burgmans zien. Hij neemt een ton extra per jaar mee naar huis.

Het staat in schril contrast met de tijdelijke contracten die schoonmakers en bouwvakkers aan elkaar moeten knopen. Voor hun bestaanszekerheid moeten we opkomen. Door oneerlijke verdringing van werk en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Te zorgen voor gelijk loon voor gelijke arbeid. Dat willen we in Europa voor elkaar krijgen.

Paul Tang en Agnes Jongerius pleiten voor een concreet werkgelegenheidsplan tegen massawerkloosheid, waarmee we het vizier in Europa meer op werk richten. Want we willen niet enkel sturen op begrotingstekorten, maar juist meer gewicht geven aan onze ambitie om mensen weer aan de slag te helpen. Minder oog voor de markt, meer oog voor de belangen van mensen.

Zaterdag 3 mei trappen we de hete fase van de Europese campagne af in Eindhoven. We hebben nog drie weken om ons verhaal voor een socialer Europa te vertellen. Een Europa dat staat voor goed en eerlijk werk.