Moederdag

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op zondag 11 mei 2014, 13:32.

Bloemen houden van mensen, is een slogan die een aantal jaren geleden veel gebruikt werd door bloemisten. Ik weet niet of bloemen echt van mensen houden, maar ik word wel altijd blij als ik bloemen krijg. En vandaag helemaal. Vanmorgen vroeg kreeg ik een mooi boeket van HIVOS en Albert Heijn, van hun samen wel te verstaan, en dat nog wel twee dagen voor moederdag.

Veel bloemen komen tegenwoordig uit Afrika, veel Nederlandse telers hebben zich ook in Afrika gevestigd. En als dat goed gaat is het goed voor iedereen. Voor Afrika, voor de werkgelegenheid van mensen daar, en voor de moeders hier. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel, dat het telen van bloemen onder goede omstandigheden gebeurt. Met respect voor mens en milieu.

En wat blijkt, dat wil eigenlijk bijna iedereen wel, want niemand wordt blij van een bosje bloemen wat gemaakt is zonder dat iemand daar een behoorlijk salaris voor heeft gekregen, of zo gekweekt wordt dat door bestrijdingsmiddelen het milieu enorm beschadigd wordt. Wie wordt daar nu vrolijk van. Dat zijn geen ( h) eerlijke bloemen, en verdienen geen mooie vaas.

Wat mij blij maakt is dat het kopen en verkopen van eerlijke producten steeds normaler wordt voor steeds meer mensen. Producten, gemaakt door kinderen, gemaakt onder slechte omstandigheden, mensen willen het niet meer. Of het nu gaat om een t shirt voor je kind, gemaakt door kinderhanden, of een rode roos waar het milieu onder bezwijkt, zo’n aanschaf voelt voor iedereen ongemakkelijk.

Heel lang was het lastig om eerlijke producten te kopen, je moest er ver voor omrijden naar winkeltjes die alleen op vrijdag en zaterdag geopend worden. Alleen een echte volhouder met veel vrije dagen kon op die manier zijn boodschappen doen. En daarom is het juist belangrijk als ook grote winkels en winkelketens mee doen. Want eerlijke handel, geeft eerlijke prijzen en eerlijke mensen.

Ik wens alle moeders een mooie moederdag en ik hoop dat ze net als ik veel (h)eerlijke bloemen krijgen.