Pinokkio: Nederland niet de grootste nettobetaler van de EU, maar wel in top 5

dinsdag 20 mei 2014, 11:25

DEN HAAG (PDC i) - De bewering 'Nederland is de grootste nettobetaler van de EU', van de PVV, is meer fabel dan feit. Dat is de conclusie van de website pinokkiofactor.eu. Nederland is in de afgelopen vijf jaar nooit de grootste nettobetaler van de EU geweest. Wel staat Nederland sinds 2010 in de top vijf.

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie i op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio verkocht wordt.

De uitspraak is een van de beweringen in het partijprogramma van de eurosceptische PVV. De partij stelt dat van alle lidstaten, Nederlanders per persoon het meest betalen aan de Europese Unie.

Pinokkio zegt: de PVV baseert deze uitspraak op de inkomsten en uitgaven van de EU, maar ziet hierbij de douaneheffingen over het hoofd. Wanneer je alleen kijkt naar de inkomsten en uitgaven, is Nederland met een bijdrage van 0,65 procent van het BNP i de absolute koploper. Zweden en Denemarken volgen op 0,52 procent.

Dit cijfer geeft een vertekend beeld, want een groot gedeelte van de Nederlandse afdracht bestaat uit invoerheffingen over producten die via Schiphol en Rotterdam de EU binnenkomen. Dit zijn goederen die vaak niet voor de Nederlandse markt zijn bedoeld.

Vanwege de Europese interne markt gebruiken alle lidstaten hetzelfde importtarief. In 2012 maakte Nederland twee miljard euro over aan de Unie. Dit bedrag maakt geen onderdeel uit van de Nederlandse bijdrage, want het wordt in ontvangst genomen namens de EU. Wanneer dit bedrag van de Nederlandse bijdrage wordt afgetrokken, staat Nederland nog steeds hoog op de lijst wat betreft netto bijdrage, maar zeker niet op de eerst plaats.     

Bron: pinokkiofactor.eu