EU poort Europa's reality check, Den Haag - EU monitor

EU monitor
Woensdag 15 juli 2020
kalender

EU poort Europa's reality check, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 juni 2014 19:30 - 21:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
aanwezigen G.M. (Godelieve) van Heteren i, A. (Fred) van Staden e.a.
organisatie Europese Beweging Nederland (EBN) i

Europa is in een catch-22 beland. De huidige EU staat aan veel kritiek bloot. Maar zoals Ulrike Guerot en Robert Menasse in een essay Europe’s Unfinished Democracy schreven: “There is no real discursive space for those who want Europe, but different policies.” Wie serieuze politieke verandering wil wordt bijna gedwongen tegen het systeem te zijn. De discussie is voor-tegen, meer-minder, zwart-wit. Voorstanders sluiten zich op in verhalen over de onvermijdelijkheid van beleid. Tegenstanders stellen scherpe vragen… maar komen met zwakke oplossingen. Het resultaat is stagnatie. Waar een echte politieke dialoog tussen burgers van Europa uitblijft, overheerst de techniek, en groeit het onbehagen, plus het risico van totale desintegratie.

Politiek is van alle mensen en Europa is van ons. Onder dat motto organiseert de EBN in samenwerking met de Vereniging Democratisch Europa en de andere dragers van de Reclaim Europe beweging een conversatie, mede naar aanleiding van het verschijnen van het boek Europa en de wereld. Lukt het ons als burgers en civiele bewegingen om nieuwe beelden en nieuwe ruimte te scheppen? En wat vergt het dan als het om nieuw handelen en verbinden gaat in een snel veranderende wereld?

Met korte inleidingen van Geert Mak (o.v.) over nieuwe beelden van Europese mogelijkheden;Fred van Staden (em. hoogleraar internationale betrekkingen en lid Adviesraad Internationale Vraagstukken) over nieuwe ruimte en rekenschap ten opzichte van de wereld; en Ronald van den Hoff (ondernemer en auteur van de bestseller Society 3.0) over nieuw doen en verbinden. Daarna volgt een gesprek met alle deelnemers o.l.v. Godelieve van Heteren (Directeur Rotterdam Global Health Initiative, Erasmus Universiteit & voorzitter EBN).

(NB. Op deze avond zullen tevens de EuroNederlander van het Jaar en Nanke Meuter Awardsworden uitgereikt en zal het boek Europa en de wereld worden aangeboden). Toegang gratis. 


1.

Europese Beweging Nederland (EBN)

Dit is een zelfstandige en onafhankelijke netwerkorganisatie van burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven, die probeert het maatschappelijk debat over Europa te stimuleren en te organiseren. Daarvoor worden mensen en ideeën bij elkaar gebracht door het organiseren van netwerkbijeenkomsten, seminars en debatten. De EBN telt een kleine duizend individuele leden en enkele tientallen aangesloten organisaties, waaronder de meeste grote politieke partijen, werkgevers- en werknemersorganisaties en jongerenorganisaties.

De oprichting van de Europese Beweging in 1947 kwam voort uit het ideaal om de relaties tussen landen en volken op het Europese continent na de eerste en tweede wereldoorlog op een radicaal andere manier te organiseren. Nauwe samenwerking tussen de landen moest nieuwe geweldsconflicten voorkomen.

2.

Meer over...