S&D om tafel: Hoe Europa te redden?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 juli 2014 17:00 - 19:00
plaats Den Haag, Nederland, Verenigde Staten
locatie Wiardi Beckman Stichting Emmapark 12 Den Haag Toon locatie
aanwezigen M. (Monika) Sie Dhian Ho, R.H. (René) Cuperus i, M.E. (Marit) Maij i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Deel op: Facebook Twitter LinkedIn

Dinsdag 1 juli zal er een nieuwe ‘S&D om tafel’-bijeenkomst plaatsvinden, naar aanleiding van de boeken van Tom Eijsbouts en Marnix Krop over Europa.

Onderwerp: Het Europa van na de verkiezingen

Sprekers: Tom Eijsbouts, Marnix Krop, Nik de Boer, Marit Maij, René Cuperus en Monika Sie Dhian Ho

Naar aanleiding van hun twee recent verschenen boeken gaan S&D auteurs Tom Eijsbouts en Marnix Krop in debat over het Europa van na de verkiezingen. Wat wordt de rol van de Europese Commissie, wie moet de voorzitter worden en wie commissaris? Maar ook: wat is de rol van Duitsland in Europa? En wat is te verwachten van de populistische anti-Europa partijen? In tamelijk informele sfeer bespreken de auteurs de dergelijke vragen over Europa, met de staf en fellows van de WBS, Jong WBS en de redactie van S&D.

Van Tom Eijsbouts verscheen onlangs ‘Rutte onaardig, onwaardig, schaamteloos’, een verzameling columns en essays waarin in hij terugblikt op de eurocrisis, maar ook vooruit kijkt naar de gevolgen van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Uitgever: HogendorpCentrum

Universiteit Leiden: ‘’Dit boek is extreem kritisch over de manier waarop het Nederlandse politieke middenveld zich laat splijten over Europa. Het geeft daar verklaringen voor en legt uit hoe je de werking van de Unie kunt begrijpen zonder je te laten splijten tussen eurofielen en eurofoben, en hun derivaten’’.

Van Marnix Krop verscheen onlangs ‘Hart van Europa’, waarin hij bekijkt wat de rol van Duitsland is geweest en nog zal zijn in Europa. Uitgever: Prometheus Bert Bakker

Volkskrant: ‘’Zo ergert Krop zich aan politici die 'nauwelijks meer durven uit te leggen waarom Europa nodig is' en die 'uit angst voor kritiek' de Europese eenwording bagatelliseren. Krop heeft oog voor alle krachten die op elkaar inwerken. Hij ziet voor zichzelf niet alleen een rol als analyticus weggelegd maar ook die van commentator. Dat komt de leesbaarheid van Hart van Europa ten goede. De lezer kan zijn eigen opvattingen scherpen aan die van Krop’’.

Weerwoord komt van Nik de Boer (voorzitter Jong-WBS), Marit Maij (buitenland woordvoerder PvdA-fractie Tweede Kamer), René Cuperus (wetenschappelijk medewerker WBS en columnist Volkskrant) en Monika Sie Dhian Ho (directeur WBS).

Aanmelden

Meldt u zich aan voor deze aflevering van 'S&D om tafel' via een mail aan Huub Ramler, hramler@wbs.nl, maar wees er snel bij want de ruimte is beperkt.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...