Stemverhoudingen Raad 2009-2014: veel consensus, Britten en Duitsers wijken het meest af

donderdag 12 juni 2014, 10:05

DEN HAAG (PDC i) - Het Verenigd Koninkrijk stemt in de Raad van Ministers i, samen met het Europees Parlement i de wetgever in de EU, het minst vaak mee met andere lidstaten. Toch overheerst de consensus in de Raad; zelfs het als kritisch en eurosceptisch bekend staande Verenigd Koninkrijk stemt in ongeveer 87 tot 88 procent van alle stemmingen mee met de andere lidstaten. 

Dat blijkt uit de statistieken van Votewatch, dat alle stemmingen in de Raad bijhoudt. Opvallend bij het vergelijken van stemmingen van één land ten opzichte van de andere lidstaten is dat Duitsland, na het Verenigd Koninkrijk, het meest anders stemt dan de andere landen. Dat betekent niet dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het dus vaak met elkaar eens zijn. Integendeel, beide landen stemmen in 84 procent van de gevallen hetzelfde - één van de laagste overeenkomsten in de Raad. 

Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk nemen niet aan alle stemmingen deel omdat zij voor enkele beleidsterreinen een opt-out i hebben.

Meestemmen met de meerderheid?

Litouwen en Kroatië stemmen in alle gevallen mee met de meerderheid. Van de grote landen blijkt dat Frankrijk bijzonder effectief lijkt in het organiseren van meerderheden; in slechts twee procent van alle stemmingen (allen op het terrein van milieuwetgeving) behoorde Frankrijk tot de minderheid. Voor de meeste landen geldt dat ze op een paar terreinen vaak bij de minderheid horen. Het blijkt dat het Verenigd Koninkrijk en Duitsland het vaakst het onderspit delven in de Raad.

Milieu is een terrein waar opvallend veel verschillen in opvattingen zijn, gevolgd door begrotingszaken. Ook de samenwerking in juridische zaken is vaker dan gemiddeld een twistpunt in de Raad.

Nederland

Ook Nederland stemt vaak anders dan het Verenigd Koninkrijk (12%), gevolgd door Duitsland (10%) - landen die vaak worden genoemd als trouwe bondgenoten. Nederland stemt nog het meest mee met Litouwen, Cyprus en Zweden (96%). Met de meeste andere landen stemt Nederland in 95% van de gevallen hetzelfde.

Nederland stemde in 13 procent van alle stemmingen over de begroting tegen de meerderheid in. Op alle andere beleidsterreinen stemde Nederland hoogstens in een paar procent van alle gevallen anders dan de meerderheid.

Kanttekeningen

De Raad heeft nog altijd een voorkeur voor consensus - in veel gevallen wordt er gezocht naar een oplossing waar alle lidstaten zich in kunnen vinden, en is er geen stemming nodig. Dat zou betekenen dat de lidstaten het nog minder vaak oneens zijn dan deze cijfers aangeven.

Het onderzoek kijkt ook niet naar het belang van de stemmingen. De cijfers geven het gemiddelde van alle ruim 660 stemmingen in de Raad. Het kan evengoed zijn dat bij cruciale stemmingen de verhoudingen anders liggen.

Bron: votewatch.eu