Slow Politics: Privatiseringsverdriet, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 18 september 2014 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen H.D. (Herman) Tjeenk Willink i, R. (Roel) Kuiper i, M.E. (Marc) Chavannes e.a.
organisatie De Balie i

Het vertrouwen in Haagse politici is laag, de overheid doet ogenschijnlijk weinig goed en de moderne mediacratie hijgt zich van incident naar hype. Onverenigbare pleidooien voor leiderschap in de politiek en meer ruimte voor de burgers domineren het publieke debat. In de debatserie Slow Politics onderzoeken we de diepere achtergronden van de crisis van de politiek en wat ons te doen staat. Europa, de participatiemaatschappij, de naweeën van de kredietcrisis, de vermarkting van de collectieve sector, trias politica: wat zijn de antwoorden van de politiek en wat kunnen burgers daarmee?

In deze tweede aflevering spreken we met Marc Chavannes, politiek columnist NRC, en Roel Kuiper, Eerste Kamerlid van de ChristenUnie, over de Nederlandse privatiseringspolitiek. Roel Kuiper leidde het parlementair onderzoek van de senaat naar de grote privatiseringen van de afgelopen 30 jaar. Van telefoondiensten tot elektriciteitsbedrijven en openbaar vervoer, allen werden verkocht en marktwerking werd toegelaten.

We spreken over de effecten van dit beleid, het verlies van zeggenschap en deze terugtrekkende overheid. Wat waren de gevolgen voor de burger? Veranderde de politiek zelf van karakter? En wat zijn de sociaal-maatschappelijke en economische consequenties van een terugtrekkende overheid?

Herman Tjeenk Willink, te gast in de eerste aflevering van Slow Politics, wees erop dat de overheid steeds minder verantwoordelijkheden durft te hebben: "Nu is het niet meer naar de markt, maar naar de gemeenten door decentralisaties en bezuinigingen." Wat zullen de effecten zijn van dit privatiseringsbeleid? En nog belangrijker: Wat voor overheid willen we?

Over de reeks: Slow Politics

Deze nieuwe debatreeks biedt tegenwicht aan de snelle en vaak oppervlakkige manier waarop het hedendaagse politieke debat plaatsvindt in de media. We nodigen sprekers uit om diepgaand na te denken over de huidige staat van de democratie, de politiek, de samenleving als geheel en om hierover met elkaar en met het publiek in dialoog te gaan.

Redactie en moderatie: Marije Ligthart (De Balie)

 

Recommended Literature:

 

De terugkeer van het algemeen belang

author: Roel Kuiper

In dit boek geeft Eerste Kamerlid Roel Kuiper een beeld van de gevolgen van de privatiseringspolitiek van de afgelopen dertig jaar, onder meer voor de NS, de KPN en de energiesector. Bedrijven werden verkocht... read more

Order this book

Kijk de eerste aflevering van Slow Politics (3 juni 2014) terug:


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...