Motie over aandacht voor vrouwelijk leiderschap in Afghanistan wordt uitgevoerd

Met dank overgenomen van I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, gepubliceerd op donderdag 11 september 2014, 3:27.

Begin september is de kabinetsbrief over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan uitgekomen (1). Resolute Support gaat op 1 januari 2015 van start en is gericht op het trainen, adviseren en assisteren van de Afghan National Security Forces. De totale Nederlandse bijdrage bedraagt maximaal 100 militairen. Van deze 100 militairen gaan er ongeveer tien personen mee voor de advisering van de Afghan National Security Forces op het gebied van gender en de implementatie van VN Veiligheidsresolutie 1325. Deze missie zal betaald worden uit het Budget Internationale Veiligheid die op de begroting van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking staat (2).

Tijdens de begrotingsbehandeling eind november 2013 heb ik aandacht gevraagd voor vrouwelijk leiderschap en het belang van de betrokkenheid van sterke vrouwen bij fragiele statenopbouw. In Afghanistan hebben Nederlandse politieagentes een geweldige bijdrage geleverd door hun vrouwelijke collega’s in Kabul te coachen in vaardigheden zoals fouilleren en leidinggeven. Mijn motie over dit onderwerp verzocht de regering om deze waardevolle coaching trajecten aan politievrouwen te continueren en te intensiveren en steun te geven aan wervingstrajecten (3). De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft deze motie omarmd en geeft in de genoemde kabinetsbrief aan dat conform de motie De Caluwé deze Nederlandse bijdrage aan Resolute Support kan helpen toezien op deze aspecten.

Zoals de ministers in de kabinetsbrief zelf ook aangeven heeft de internationale gemeenschap de afgelopen 10 jaar ingezet op het verbeteren van de kwaliteit van leger en politie, op het verbeteren van het rechtssysteem in Afghanistan en op het verbeteren van de mensenrechtensituatie met in het bijzonder vrouwenrechten. Hoewel er nog een lange weg te gaan is in de Afghaanse regio op het gebied van vrouwenrechten zet deze Nederlandse bijdrage weer een stap in de goede richting.

(1) De kabinetsbrief kunt u hier vinden: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/09/01/kamerbrief-over-nederlandse-bijdrage-resolute-support-afghanistan.html

(2) Meer informatie over het Budget Internationale Veiligheid kunt u vinden via de volgende link: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/07/12/budget-internationale-veiligheid-combineert-ontwikkeling-veiligheid-en-diplomatie.html

(3) De betreffende motie is hier te vinden: http://www.rijksbegroting.nl/2014/kamerstukken,2013/11/29/kst190195.html