Op initiatief van Werkgroep Europa: bijeenkomst PvdA-leden en leden van de Parti Socialiste (Frankrijk), Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 3 november 2014 20:00 - 21:30
plaats Den Haag
aanwezigen J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, M.E. (Marit) Maij i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Vanaf Robert Schuman, de begindagen van de Europese Unie, speelde Frankrijk, met Duitsland, een inspirerende en leidend rol in Europa. Sinds 2012 heeft Frankrijk weer een socialistische president. Juist nu groeit het onbegrip tussen onze landen. PvdA-minister Dijsselbloem moet als Eurogroep-voorzitter zijn PS-collega Sapin op de vingers tikken. Hoe kijkt men in Frankrijk naar de toekomst, naar de sociaal-democratie, de economie, de wereldpolitiek, het energiebeleid…? Wat is de rol van de PS, ook ten opzichte van andere partijen? Dat willen wij als PvdA-leden eerst begrijpen in een gesprek met in Nederland wonende PS-leden. Daarna kunnen wij bij een andere gelegenheid onze conclusies delen met volksvertegenwoordigers, zoals het PvdA-tweede-kamerlid Marit Maij en de PS-gedeputeerde voor de Benelux Philip Cordery. Wil je meedenken, kom dan op 3 november. Niet al onze Franse gasten spreken evengoed Nederlands. De discussie vindt dan ook vermoedelijk tenminste deels in het Engels plaats.

Wat: Gesprek over PS en PvdA

Wie: Leden PS en PvdA

Wanneer: Maandag 3 november 20:00 - 21:30

Waar: Partijkantoor Stationsweg 10a, ‘s Gravenhage (vijf minuten van station HS)

Aanmelding: Gewenst via wgeu@pvda.nl


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...