Verkiezingen Oekraïne

Met dank overgenomen van I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, gepubliceerd op zaterdag 25 oktober 2014, 2:23.

In Oekraïne vinden op zondag vervroegde parlementsverkiezingen plaats. Op dit moment ben ik samen met zo'n 70 andere OVSE waarnemers in Kiev om de verkiezingen te monitoren. De vervroegde parlementsverkiezingen zijn uitgeschreven door president Porosjenko, nadat twee partijen uit de coalitie waren gestapt om vervroegde verkiezingen te forceren. President Porosjenko hoopt met deze verkiezingen een parlement te krijgen dat beter meewerkt met de hervormingsagenda van de president. De huidige samenstelling van het parlement dateert nog uit de tijd van president Janoekovitsj.

In totaal zijn meer dan 2000 buitenlandse waarnemers aanwezig. Deze gaan zondag zoveel mogelijk stembureau's op diverse plekken in Oekraïne bezoeken, om te kijken of de verkiezingen eerlijk verlopen, kiezers hun stem geheel vrij kunnen uitbrengen en of er eventueel andere onregelmatigheden zijn.

Donderdag, na aankomst in Kiev, heb ik een rondje door de stad gelopen. Daarbij ben ik ook langs het Maydan-plein gekomen. Door de hele stad was nauwelijks iets te zien van verkiezingscampagnes, behalve dan billboards langs de kant van de grote wegen. Op het Maydan-plein was alles rustig, ook bij het monument voor de demonstranten die eerder dit jaar het leven lieten tijdens de protesten op het plein.

Vrijdag heb ik bij een rondgang door de wijk achter het hotel een verkiezingsmarkt gezien, waar folders werden uitgedeeld. Het was echter lastig om met mensen op straat te praten, omdat de meesten geen Engels spreken.

29 partijen doen mee aan deze verkiezingen, waarvan volgens de laatste poll 7 de kiesdrempel van 5% kunnen halen. Door de bezetting van de Krim en de gevechten in het oosten van het land zal naar verwachting 1/7 van de kiezers zijn stem niet kunnen uitbrengen. Toch zal een deel van de stembureau's in Slavjansk, Donetsk en Luhansk naar verwachting wel open gaan.

Vrijdag hebben we met een grote groep waarnemers inhoudelijke briefings gehad van zo'n 40 verschillende organisaties en partijen, die ons hun visie op de verkiezingen hebben gegeven.

Nog een dag van voorbereidingen te gaan en dan zullen we zien hoe het loopt.