Kunst & Vliegwerk

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op dinsdag 28 oktober 2014, 1:47.

Op maandag 27 oktober liet Erik Ziengs zich uitgebreid rondleiden door Janne Hamstra van het Project VAKwerk in Dokkum. VAKwerk staat niet alleen voor Verrassend, Ambachtelijk en Kunstzinnig, maar vooral voor revitalisering van de Dokkummer binnenstad.

VAKwerk is een opvallend initiatief, dat lege winkelstraten weer ‘opleukt’ tot een aantrekkelijk winkelgebied. Door kunstenaars en vaklieden de kans te geven om tijdelijk in een leegstaande winkel hun vak uit te oefenen of hun werken ten toon te stellen. Op die manier wordt van de nood een deugd gemaakt. Ambachtelijke en kunstzinnige werken komen onder de aandacht, de binnenstad van Dokkum wint aanzienlijk aan uitstraling en beleving en de winkel-eigenaren ontvangen een kleine vergoeding.

Erik: “Dit is precies wat we nodig hebben. Meer beleving in de binnensteden. Hiermee wordt niet alleen leegstand tegen gegaan, hiermee wordt ook de aantrekkelijkheid van een binnenstad verhoogd. Ik ben erg onder de indruk van dit initiatief. Bijzonder cultureel ondernemerschap. Het is hartstikke leuk om die kunstenaars en vaklieden aan het werk te zien. Dokkum is hiermee een voorbeeld voor heel Nederland.”

Het gezelschap ging eerst nar de winkel van VAKwerk aan de Nauwstraat 1. Daar werd een bezoek gebracht aan Rika Sikkema die van de vacht van pelsschapen bijzondere bodywarmers, jassen, sloffen, wanten en/of mutsen maakt. En aan schilderes Geke Bijma, die in de winkel haar schilderijen exposeert. Daarna ging het gezelschap naar 3 dames die inmiddels zijn doorgegroeid naar een eigen onderneming: MOOIwerk aan de Hoogstraat. Daar hebben keramiste Dineke Taal, edelsmid Else Beishuizen en quiltster Jellie Jonker inmiddels een gezamenlijke winkel, werkplaats en cursusruimte.