Kamerleden on tour in Noord-Holland Noord

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op maandag 27 oktober 2014, 2:42.

in Werkbezoek, Nieuws

 
Foto: RTVNH - Werkbezoek Noord-Holland Noord
Bron: Blog Ybeltje Berckmoes

Door: RTV Noord-Holland

Foto: RTV NH/ Matthijs Gemmink

maandag 27 oktober 2014 | 15:08

DEN HELDER De regio in Den Haag onder de aandacht brengen, dat is het doel van het werkbezoek van vijf Kamerleden maandag aan Noord-Holland Noord.

Er liggen veel kansen in de regio maar er zijn ook een aantal zorgen. Via een bustocht langs belangrijke sectoren moeten de Kamerleden weer fris op het netvlies hebben staan wat Noord-Holland Noord allemaal kan en doet.

Kansen en zorgen

De tocht begon in Alkmaar en leidde via de N9, de tweebaansweg richting het Noorden naar Den Helder. Daar werd vooral gesproken over de kansen voor de haven, de samenwerking met defensie. De regio blijft zich zorgen maken over Den Helder Airport. Het vliegveld werkt samen met vliegkamp de Kooy. Omdat er vanuit Den Haag nog altijd geen duidelijkheid is over de nieuwe NH 90 helikopters bestaat de angst dat er problemen ontstaan voor het vliegveld. De zorgen werden richting de Kamerleden geuit over de toekomst. Misschien komen alle NH 90 heli's naar Den Helder, misschien een paar of zelfs geen een. Zonder het gebruik van defensie heeft Den Helder Airport geen kans te overleven en dat zou een enorme klap zijn voor de activiteiten die Den Helder met de Offshore ontplooit.

Na een tocht langs de N99 richting Den Oever, belandden de Kamerleden bij Agriport A7, het kassencomplex. De innovaties zijn groot maar ondernemers lopen hier regelmatig tegen financieringsproblemen aan. Er blijkt moeilijk geld los te komen voor nieuwe technologieën. Banken verwijzen naar subsidiepotjes en de ondernemers komen geen stap verder. Vanuit de regio is de Kamerleden gevraagd om hier mee aan de gang te gaan. Een manier te bedenken om de kennis niet verloren te laten gaan door gebrek aan financiering.

Houding

Noord-Holland Noord is nog wel eens te bescheiden vinden de meegereisde bestuurders uit Noord-Holland Noord. Maar die houding is aan het veranderen. Er wordt gewerkt vanuit een zelfbewustzijn. Er wordt dan ook niet om tassen vol geld gevraagd vanuit Den Haag, maar meer om mee te werken om de ambitie in de regio te verwezenlijken. Dat kan door de regels te versimpelen of zelfs gewoon weg te nemen. Kamerlid Ybeltje Berkmoes komt uit Julianadorp en is daarmee het meest noordelijke Kamerlid uit Noord-Holland. Volgens haar is de tijd ook voorbij dat er bij problemen de hand op kan worden gehouden bij Den Haag. Het gaat er vooral om dat het parlement en de regering de plannen in een regio mogelijk maken.