Europese Commissie: waar gaat het team van Juncker mee aan de slag?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 november 2014, 16:19.

Het Parlement speelt een sleutelrol in het beoordelen van de voorstellen van de Commissie

De nieuwe Europese Commissie onder Jean-Claude Juncker is op 1 november begonnen. Juncker heeft al een investeringsplan van 300 miljard euro aangekondigd, waarover het EP binnenkort zal debatteren. Veel wetten zullen nieuw zijn, terwijl andere wetten zijn overgenomen van de vorige zittingsperiode. Van het verder beperken van de roamingkosten en plastic tasjes, tot diepere hervormingen van het banksysteem. Lees verder om te weten wat er aan komt.

Jean-Claude Juncker, heeft onlangs beloofd een investeringsprogramma van 300 miljard euro te presenteren, gericht op het stimuleren van groei en het scheppen van banen. Het is daarna aan het Europees Parlement en de regeringen om concrete maatregelen goed te keuren voor de uitvoering.

Daarnaast plant de Commissie nieuwe initiatieven die bedrijven moeten helpen kapitaal aan te trekken voor investeringen, niet alleen door middel van bankleningen maar ook op de kapitaalmarkten.

De EU zal de bankensector verder hervormen door te eisen dat zeer grote banken hun risicovolle handelsactiviteiten scheiden van hun andere activiteiten. Nieuwe regels om de kosten voor kaartbetalingen te beperken en mogelijke manipulatie van financiële vergelijkende onderzoeken te voorkomen, zijn ook begonnen.

De voorstellen om de roamingkosten te stoppen en het beginsel van netneutraliteit te beschermen, worden verder besproken in het kader van het nieuwe telecom-pakket. De wetgevers van de EU zullen ook proberen overeenstemming te bereiken over nieuwe regels op het gebied van gegevensbescherming.

Het Parlement zal nieuwe doelen voor uitstoot, hernieuwbare energie en energiebesparing tegen 2030 bestuderen en hierover stemmen, evenals over maatregelen om de EU-afhankelijkheid van energie-import te verkleinen.

Ondertussen is het wetgevende werk al begonnen voor strengere normen voor de luchtkwaliteit, vermindering van het gebruik van plastic tasjes, nieuwe voedingsmiddelen en de teelt van genetisch gemodificeerde organismen.

Het Parlement zal nauwlettend de besprekingen over handelsverdragen, vooral die met de VS (Transatlantic Trade and Investment Partnership: TTIP) in de gaten houden. Elk handelsovereenkomst heeft goedkeuring van het Parlement nodig voordat het in werking kan treden.

REF. : 20141029STO76518