Zzp’er niet de dupe van belastingherziening

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 5 november 2014, 1:36.

De geplande herziening van het belastingstelsel mag niet negatief uitpakken voor ZZP’ers. Dat zei VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs afgelopen zaterdag op BNR Nieuwsradio. Volgens de Liberale Drent in het Parlement gaat de VVD er ‘plat voorliggen’ als de ondernemer er netto-netto minder aan overhoudt: “Dat is de inzet van de VVD binnen het Kabinet.”

Erik Ziengs: “Bij een belastingherziening komt een heel circus met allerlei toeslagen voorbij. Maar uiteindelijk moet de uitkomst zijn, dat de ondernemer die nu ondernemer is daar uiteindelijk niet minder van wordt. Anders zullen we als VVD zeker stelling nemen tegen een belastingherziening. Als het belastingstelsel op de helling gaat, moeten we ervoor zorgen dat er per saldo voor de ondernemer onderaan de streep geen verlies optreedt.”

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken laten momenteel onderzoek doen naar de positie van ZZP’ers op de arbeidsmarkt. Aan het einde van het jaar komt de werkgroep met verschillende beleidsopties. Waarna alle partijen er een standpunt over kunnen formuleren. De VVD ziet geen fundamenteel probleem met ZZP’ers. Maar wel met de zware lasten, risico’s en verplichtingen waar werkgevers tegenaan lopen als zij iemand in dienst willen nemen. Zaken als de loondoorbetaling bij ziekte en re-integratieverplichtingen maken werkgevers kopschuw om mensen een contract te geven.

Erik Ziengs: “Een ZZP’er die wil groeien loopt tegen te veel belemmeringen op als hij mensen wil aannemen. Een ZZP’er die er nadrukkelijk voor kiest om als éénpitter door te gaan, is ook gewoon een ondernemer. Punt. We moeten zorgen dat we onzekerheid wegnemen. Alle ondernemers die vallen onder het inkomstenbelastingregime moeten we koesteren.”

Later op de dag was Erik Ziengs te gast bij de jaarlijkse KvK Startersdag in Amsterdam, waar hij tips gaf aan startende ondernemers.