Next Europe: waarom europessimisten ongelijk hebben, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 januari 2015 19:00 - 21:00
plaats Brussel, België
locatie Leopoldstraat 6, 1000 Toon locatie
aanwezigen K.L.G.E. (Karel) De Gucht i, C.E. (Chris) Aalberts i, J. (Joop) Hazenberg i e.a.
organisatie deBuren

De EU zit in de problemen. Door de crisis zitten euroscepsis en nationalisme in de lift, miljoenen zitten werkloos thuis, Groot-Brittannië is op weg naar de uitgang, Rusland rolt met de spierballen en China en India rennen ons voorbij. Is er nog hoop voor de EU? Het antwoord is een volmondig 'ja!'. Althans, dat betoogt Joop Hazenberg in zijn nieuwe boek Next Europe. Debat met Hazenberg, eurokritisch publicist Chris Aalberts en Vincent Stuer, voormalig speechschrijver van EC-voorzitter Barroso. Moderator: Stéphane Alonso (NRC).

Over de sprekers

Joop Hazenberg (1978) is freelance onderzoeker, journalist en schrijver. Hij beheert een eigen site EU Watcher en is (mede)oprichter van een aantal denktanks. Deze denktanks zijn allen gericht op maatschappelijke verandering en intergenerationele verhoudingen. Hazenberg was op het terrein van Europese zaken eerder werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij nieuwsblad De Pers. In 2009 verscheen zijn debuut Change, in 2011 publiceerde hij de essaybundel Dappere nieuwe wereld en in 2012 volgde De machteloze staat, een boek waarin Hazenberg het verval van de macht van de overheid analyseert.

Chris Aalberts (1977) is docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek naar de relatie tussen burgers en politiek. Zijn onderzoek richt zich op populisme, sociale media, spindoctoring, popularisering, de Europese Unie en jongeren. Hij doceert o.a. aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast werkt hij als publicist, onderzoeker en trainer op het terrein van burgers en politiek. Aalberts is o.a. auteur van Achter de PVV, Veel gekwetter, weinig wol en Kunnen burgers Europa van koers laten veranderen? Meer informatie op www.chrisaalberts.nl

Vincent Stuer (1975) was speechwriter van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en is Solvay Fellow aan de VUB. Voordien was hij woord- en penvoerder van Karel De Gucht als liberaal partijvoorzitter, als minister van Buitenlandse Zaken en als Europees Commissaris. Met Kleinstaterij! (2014) schreef hij een essay in eigen naam. In dat boek gaat Stuer op zoek naar de essentie van het nationalisme en de gevolgen van de nationalistische golf voor de Europese Unie.

Moderator

Stephane Alonso is sinds de zomer van 2013 correspondent in Brussel voor NRC Handelsblad en nrc.next. Van 2003 tot 2011 was hij voor de NRC gestationeerd in Warschau, als correspondent in Polen, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Letland en Estland. Tussen 2011 en 2013 werkte hij in Nederland als covercoördinator en redacteur bij nrc.next.

Organisatie: deBuren


1.

Meer over...