Lijst Timmermans met te schrappen wetsvoorstellen leidt tot kritiek

vrijdag 12 december 2014, 13:00

DEN HAAG (PDC i) - Eurocommissaris i Frans Timmermans i is van plan volgend jaar tachtig reeds ingediende wetsvoorstellen te schrappen. In plaats van deze voorstellen zal de Commissie Juncker met 23 nieuwe initiatieven komen. Dit staat ins het concept-werkprogramma van de Europese Commissie i voor 2015. De Commissie wil 'andere dingen doen en dingen anders doen', aldus Timmermans. De mogelijke wijzigingen leiden echter tot kritiek bij milieugroeperingen en europarlementariërs, omdat het ook een aantal milieuvoorstellen betreft. 

Vooral het plan om wetsvoorstellen te schrappen die moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, hergebruik van grondstoffen en het hergebruik van afval oogst kritiek. De milieugroeperingen stellen dat de Commissie hiermee haar sociale en milieuambities onderuit haalt. Timmermans wil de wetsvoorstellen schrappen omdat ze overbodig zouden zijn en niet overeen zouden komen met de prioriteiten van de nieuwe Commissie. Het wetsvoorstel om hergebruik van afval te stimuleren zou daarnaast geschrapt moeten worden omdat hierover volgens Timmermans geen consensus onder de lidstaten bestaat. Europarlementariër Bas Eickhout i (Groenlinks i) noemde dit laatste 'een grove leugen', aangezien volgens hem elf lidstaten het al eens zijn met het voorstel, ondanks het nog korte bestaan van het voorstel.

Zowel Eickhout als Sophie in 't Veld i (D66 i) merken daarnaast op dat de lijst van Timmermans veel overeenkomsten kent met de wensenlijst van het Europese bedrijfsleven. Bovendien zijn sommige van de beoogde geschrapte voorstellen al goedgekeurd door het Europees Parlement i en de Europese Raad i. Het Parlement is vaak dan al jaren bezig met een wetsvoorstel. Het Europees Parlement heeft te kennen gegeven het werkprogramma niet zomaar over te zullen nemen. De Commissie moet nog instemmen met de plannen van Timmermans.

Bron: Volkskrant