Voorzitter Juncker benoemt dr. Edmund Stoiber tot bijzonder adviseur voor betere regelgeving en eerste vicevoorzitter Timmermans kondigt hervorming aan van de effectbeoordelingsraad

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 18 december 2014.

1.

Voorzitter Juncker benoemt dr. Edmund Stoiber tot bijzonder adviseur voor betere regelgeving en eerste vicevoorzitter Timmermans kondigt hervorming aan van de effectbeoordelingsraad

Brussel, 18 december 2014

Jean-Claude Juncker i, voorzitter van de Europese Commissie i, benoemt vandaag dr. Edmund Stoiber tot bijzonder adviseur voor betere regelgeving.

Voorzitter Jean-Claude Juncker: " De EU moet zich ten behoeve van de burgers concentreren op wat er echt toe doet. Het is niet nodig op alle mogelijke gebieden op te treden. Bedrijven in de EU moeten de ruimte krijgen om te innoveren en te groeien. Ze mogen niet verstrikt raken in omslachtige administratieve procedures. Edmund Stoiber helpt de Commissie nu reeds zeven jaar bij deze opdracht. Hij gaat na welke onnodige lasten bedrijven ondervinden en helpt de Commissie zo het bedrijfsklimaat te bevorderen. Met zijn toewijding, ervaring en expertise is hij de juiste persoon om advies te geven over de wijze waarop overregulering en administratieve rompslomp kunnen worden aangepakt, zodat groei en banen een echte kans kunnen krijgen in Europa. De Commissie wil grote zaken grootser en ambitieuzer aapakken, en kleine zaken kleinschaliger en bescheidener."

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans i: "Ik heet dr. Stoiber welkom als bijzonder adviseur en ik kijk ernaar uit om samen met hem de administratieve lasten terug te dringen en zo de werkgelegenheid, groei en investeringen in de EU een duw in de rug te geven. De afgelopen zeven jaar heeft de groep op hoog niveau onder leiding van dr. Stoiber de administratieve lasten voor het midden- en kleinbedrijf reeds sterk teruggedrongen. Door hem te benoemen tot bijzonder adviseur toont de Commissie dat zij vastberaden is de regelgevingsdruk terug te dringen en de uitvoering te verbeteren, om de verwachtingen van de burgers tegen zo gering mogelijke kosten in te lossen."

Over de hervorming van de effectbeoordelingsraad zei Timmermans: " Om haar aanpak voor betere regelgeving nog meer kracht bij te zetten, zal de Commissie bovendien de effectbeoordelingsraad omvormen tot een raad voor regelgevingstoetsing, waaraan ook twee externe leden zullen deelnemen. Alle leden zullen onafhankelijk zijn en voltijds en exclusief voor de raad werken. Zij zullen op basis van hun expertise op transparante wijze worden geselecteerd. Het mandaat van de raad zal worden verruimd tot de toetsing van belangrijke analyses achteraf."

De Commissie-Juncker gaat voor een nieuwe aanpak met haar Agenda voor banen, groei, billijkheid en democratische verandering. De Commissie is gereorganiseerd en telt nu zeven vicevoorzitters die zich toespitsen op de verwezenlijking van de nieuwe agenda, en een eerste vicevoorzitter, de heer Timmermans, die bevoegd is voor betere regelgeving.

Dr. Edmund Stoiber is voormalig premier van Beieren en was van 2007 tot oktober 2014 voorzitter van de groep op hoog niveau inzake administratieve lasten. De groep adviseerde de Commissie over het lichter, eenvoudiger en goedkoper maken van de EU-wetgeving. Zij heeft ook geholpen het politiek engagement van andere EU-instellingen en de lidstaten voor betere regelgeving te stimuleren.

Onder leiding van dr. Stoiber is het mandaat van de groep twee keer verlengd en uitgebreid. De groep reikte de lidstaten beste praktijken aan voor de uitvoering van het EU-recht en gaf advies over de wijze waarop de EU-wetgeving en de nationale overheden het beste kunnen inspelen op de behoeften van het midden- en kleinbedrijf.

Met de steun van de groep heeft de Commissie de administratieve rompslomp voor bedrijven met 27 % kunnen terugdringen, meer nog dan het gestelde doel van 25 %. Hierdoor konden bedrijven meer dan 33 miljard euro besparen.

Dr. Stoiber zal in zijn nieuwe functie vooral advies geven over de wijze waarop de administratieve rompslomp voor het midden- en kleinbedrijf kan worden verminderd, met als doel de werkgelegenheid, groei en investeringen in de EU te stimuleren.

Meer informatie:

Website over slimme regegeving

Veelgestelde vragen over de "Stoiber-groep" en het eindverslag ervan

IP/14/2761

 

Contactpersoon voor de pers

Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail