Wet Werk en Zekerheid schiet haar doel voorbij

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op zondag 22 februari 2015, 2:41.

Hoe werkt de Wet Werk & Zekerheid in de praktijk? Dat wilde Erik Ziengs graag weten tijdens zijn werkbezoek op vrijdag 20 februari jl. aan Speciaaladvocaten in Tynaarlo. Het antwoord van Mr. Welmoed de Boer was zowel ontnuchterend als alarmerend. De Wet maakt het voor vooral kleinere ondernemers een heel stuk ingewikkelder. Op termijn verwacht ze vooral binnen het MKB een sterke stijging aan juridische probleemgevallen.

Welmoed de Boer: “De grote bedrijven hebben daarvoor een afdeling HRM. Die hebben specialisten die de voetangels en klemmen klemmen. Maar voor kleinere ondernemers is het volstrekt ondoorzichtig. Die kunnen door de nieuwe wet ernstig in de problemen komen. En in de praktijk zie je, dat ze dan maar liever afzien van het aannemen van personeel. En daarmee is de Wet haar doel volledig voorbij geschoten.”

Is het advocatenkantoor – Speciaaladvocaten is gespecialiseerd in juridische dienstverlening aan ondernemers – dan niet blij met die extra toevloed aan werk? Nee, in tegendeel. Ook haar kantoor is gebaat bij heldere en duidelijke regelgeving. Welmoed de Boer: “Als je wetten maakt, moet je het doel niet uit het oog verliezen. Vaak wordt er doorgepolderd totdat er een onwerkbaar gedrocht ontstaat. Dan wordt zo’n wet een papieren tijger.”

Erik Ziengs benadrukte ten overvloede, dat binnen de Tweede Kamer nog steeds een linkse meerderheid bestaat. Waar vaak zonder veel realiteitszin naar ondernemingen – en dan vooral werkgevers – wordt gekeken: “Bij Links wordt er nog teveel uitgegaan van langdurige dienstverbanden. Van werkgevers als grote schurken. Terwijl in de praktijk werkgevers de trekkers van de economie zijn. Zij zorgen voor de werkgelegenheid, niet de Overheid. Links probeert nog steeds mensen te beschermen die inmiddels helemaal niet meer beschermd willen worden.”