Buzek: "Energie-unie kan economie aanjagen en voor banen zorgen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 25 februari 2015, 16:42.

Energievraagstukken staan al geruime tijd hoog op de agenda van de EU. De oprichting van de energie-unie is één van de belangrijkste prioriteiten van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i. Vandaag wordt over energie gesproken in de plenaire vergadering met vicevoorzitter van de Commissie, Maros Šefčovič. Vooruitlopend op het debat spraken wij met de voorzitter van de energiecommissie en oud-Voorzitter van het Parlement, Jerzy Buzek i.

Wat is precies de energie-unie? Waarom hebben we dit nodig?

Ik zie de energie-unie als politieke paraplu waaronder alle relevante sectoren en spelers bij elkaar worden gebracht en die zal zorgen voor een geïntegreerde aanpak van onze energie-uitdagingen. Het kan ook een sterke aanjager worrden van economische groei, concurrentievermogen en werkgelegenheid.

Stabiele, duurzame, betaalbare en concurrerende energie is een uitdaging die geen EU-lidstaat alleen kan oplossen. Om de uitdaging aan te gaan, streven wij naar een geïntegreerd energiebeleid maar de uitvoering is nog verre van compleet.

De politieke situatie van onze belangrijkste energieleveranciers: Rusland, Oekraïne en Noord-Afrika is zeer instabiel. Hoe zal de energie-unie onze energiezekerheid verhogen en wat kunnen de gevolgen zijn voor onze betrekkingen met Rusland?

Een interne energiemarkt met een uitstekende mate van interconnectie en zonder geïsoleerde 'energie-eilanden’ zal ons in staat stellen om elkaar te helpen door een constante energievoorziening voor alle regio’s te garanderen.

Het doel van de energie-unie is interne veiligheid, veerkracht en het vermogen om te beslissen over onze energiestromen. Het is niet gericht tegen iemand buiten de EU. De ontwikkelingen in de betrekkingen met Rusland zouden een impuls voor ons kunnen zijn geweest om over te schakelen naar een hogere versnelling wat betreft ons energiebeleid maar het veranderen van de betrekkingen van de EU met Rusland - of welke andere partij dan ook - is niet één van de doelstellingen van de energie-unie.

Wat moet de rol van het Parlement hierin zijn?

Allereerst oefent het Parlement controle uit op de belangrijkste politieke processen in de EU en deze energiestrategie is hier zeker één van. Bovendien is het noodzakelijk om de 500 miljoen burgers, die worden vertegenwoordigd door de leden, evenals alle relevante belanghebbenden op de hoogte te houden van een dergelijk vergaand concept. Het is dus een veelbelovend teken dat vicevoorzitter Šefčovič de leden in de plenaire vergadering zal toespreken, slechts enkele uren na de officiële introductie van de energie-unie.

REF. : 20150225STO25520