Met FNV Bouw op werkbezoek in Deventer

Met dank overgenomen van A. (Anne) Mulder i, gepubliceerd op maandag 2 maart 2015, 15:34.

Onlangs was ik op uitnodiging van FNV Bouw op bezoek in Deventer. De Stentor publiceerde er over:

Onderbetaling van bouwvakkers bij nieuw Stadskantoor. ‘Wie niet voor BAM werkt, krijgt niet waar hij recht op heeft’.

door Pepijn van den Brink

DEVENTER - Bouwvakkers die werken aan het stadskantoor in Deventer krijgen vaak niet waar ze recht op hebben. Alleen wie voor hoofdaannemer BAM werkt, krijgt het juiste uurloon, met bijbehorende toeslagen, zo stellen Marleen Bal en Bob Hey van FNV Bouw.

VVD-Kamerlid Anne Mulder bracht gisteren een bezoek aan de bouwplaats en sprak tijdens schafttijd met diverse werklieden, waaronder van BAM. Zij gaven aan de problemen met buitenlandse arbeidskrachten te kennen. “Nederlandse werknemers verliezen hun baan aan Poolse werklui, die gewoon volgens de cao moeten worden betaald.” Hoe kan dat, luidde de veelgehoorde vraag. De conclusie van de bouwvakkers: Polen worden onderbetaald.

Onder de Poolse werklieden lijken de misstanden inderdaad het grootst. Tijdens de lunch geven ze stuk voor stuk aan dat ze werken voor slechts 12,40 per uur. “Terwijl ze als timmerman recht hebben op minimaal 14,91 per uur”, zegt Bob Hey. Daarnaast is in de bouw-cao vastgelegd dat bouwvakkers recht hebben op bijvoorbeeld een reistijdvergoeding. Die krijgen de Oost-Europese werknemers geen van allen.

FNV-medewerkers hebben van zeker vijftien werklieden de loonstroken gezien, waarbij sprake is van een vorm van onderbetaling. “Vaak werken er via hetzelfde bedrijf of uitzendbureau nog veel meer werknemers. Je kunt er dan vanuit gaan dat voor hen hetzelfde geldt.” Volgens FNV Bouw wordt vaak niet aan de bel getrokken uit angst voor ontslag.

BAM-projectdirecteur Lucas Mulder zegt niet van de misstanden te weten. “Als onderaannemers werknemers ontslaan als ze klagen, komen ze daar bij mij niet mee weg.”