Goed Fout, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 10 mei 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen F. (Frits) Bolkestein i, R.H.G. (Roel) van Duijn, M (Meindert) Fennema e.a.
organisatie De Balie i

Dit programma is te bezoeken in combinatie met een heerlijk diner, voor € 32,50. Deze combi kon tot uiterlijk 7 mei 16:00 uur gereserveerd worden en is dus niet meer beschikbaar. Het is uiteraard wel mogelijk 'gewoon' te reserveren voor een diner in ons grand café.

Tijdens dit programma gaan we in gesprek met Roel van Duijn, Susan Legene, Frits Bolkestein, Bert Brussen en Meindert Fennema over groepsdenken, individuele verantwoordelijkheid en elitevorming.

Meindert Fennema schrijft in zijn nieuwste boek Goed fout. Herinneringen van een meeloper over zijn tijd bij het Utrechts Studenten Corps en bij de Communistische Partij van Nederland. Hij ziet veel overeenkomsten tussen deze twee: de geslotenheid van de organisatie, het gevoel verheven te zijn boven de massa, het idee dat men voorbestemd was om leiding te geven aan de maatschappij.

Fennema schrijft dat hij, als onderdeel van deze groepen, medeplichtig was aan wat er daar gebeurde. Wanneer ben je medeplichtig? En waar stopt individuele verantwoordelijkheid? Veel groepen, zoals de corpora, adel, maar ook Provo en de Kabouterbeweging, meenden een morele en maatschappelijk missie te hebben. Wat kwam er van deze missies terecht? Op deze vragen zal tijdens de avond worden ingegaan.

Menu voor het diner:

Voorgerecht: Doperwten mint soep

Hoofdgerecht: Zeebaars filet, Hollandse asperges, Pommes Dauphine, beurre blanc en venkelsalade.

Redactie: Ianthe Mosselman (De Balie)

 

Aanbevolen literatuur:

 

Goed Fout

auteur: Meindert Fennema

Meindert Fennema deed kort na de Roetkapaffaire mee aan de groentijd van het Utrechts Studenten Corps. Hij schetst in Goed fout de ondergang van het traditionele studentenleven en de onstuitbare opkomst van een politieke omwenteling waarvan provo en Nieuw Links de dragers waren. Maar ook op cultureel gebied was er sprake van een revolutie. Lees meer

Bestel dit boek

 

Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...