Verordening 2015/359 - Uitvoering van Verordening 1338/2008 betreffende statistieken over de uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 6 maart 2015 gepubliceerd en is op 26 maart 2015 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2015/359 van de Commissie van 4 maart 2015 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 1338/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende statistieken over de uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

Commission Regulation (EU) 2015/359 of 4 March 2015 implementing Regulation (EC) No 1338/2008 of the European Parliament and of the Council as regards statistics on healthcare expenditure and financing Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2015/359
Celex-nummer i 32015R0359

3.

Key dates

Document 04-03-2015
Bekendmaking in Publicatieblad 06-03-2015; PB L 62 p. 6-15
Inwerkingtreding 26-03-2015; in werking datum publicatie +20 zie art 6
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.3.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 62/6

 

VERORDENING (EU) 2015/359 VAN DE COMMISSIE

van 4 maart 2015

tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 1338/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende statistieken over de uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1338/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 betreffende communautaire statistieken over de volksgezondheid en de gezondheid en veiligheid op het werk (1), en met name artikel 9, lid 1, en bijlage II, onder d),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 1338/2008 schept een gemeenschappelijk kader voor de systematische productie van communautaire statistieken over de volksgezondheid en de gezondheid en veiligheid op het werk.

 

(2)

In de uitvoeringsmaatregelen zijn de gegevens en metagegevens bepaald die verstrekt moeten worden met betrekking tot de uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan, en de referentieperioden, frequentie en termijnen voor de gegevensverstrekking.

 

(3)

In overeenstemming met artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1338/2008 is er een kosten-batenanalyse gemaakt waarin rekening is gehouden met de voordelen van de beschikbaarheid van gegevens over uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan in verhouding tot de kosten van het verzamelen van gegevens, hetgeen de lidstaten sinds 2005 op vrijwillige basis hebben gedaan overeenkomstig de beginselen van het systeem van gezondheidsrekeningen, en de belasting voor de lidstaten. Uit hoofde van artikel 6, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1338/2008 heeft de Commissie in 2013 en 2014 proefstudies ingeleid die op vrijwillige basis door de lidstaten zijn voltooid. De Commissie heeft tijdens een aantal bijeenkomsten verschillende gebruikersbehoeften besproken met de lidstaten. De beschikbaarheid van EU-brede gegevens zal waarschijnlijk grote voordelen opleveren voor besluiten met betrekking tot gezondheids- en sociaal beleid.

 

(4)

Om de relevantie en de vergelijkbaarheid van de gegevens te waarborgen, dient de handleiding uit 2011 voor het systeem van gezondheidsrekeningen (2), die door de Commissie (Eurostat), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is opgesteld en waarin de begrippen, definities en methoden voor gegevensverwerking met betrekking tot uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan zijn vastgesteld, de basis te vormen voor de gedetailleerde vragenlijst en de begeleidende richtsnoeren die worden gebruikt bij de gezamenlijke jaarlijkse verzameling die door deze drie organen wordt uitgevoerd.

 

(5)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor het Europees statistisch systeem,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

In deze verordening zijn voorschriften vastgelegd voor de ontwikkeling en productie van Europese statistieken over uitgaven voor gezondheidszorg en de financiering daarvan, één van de onderwerpen voor statistieken over gezondheidszorg die is opgenomen in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1338/2008.

Artikel 2

De bij de toepassing van deze verordening te gebruiken definities zijn vastgelegd in bijlage I.

Artikel 3

De lidstaten verstrekken gegevens over de in bijlage II gespecificeerde gebieden.

Artikel 4

  • 1. 
    Elk jaar verstrekken de lidstaten de vereiste gegevens en de daarmee verband houdende standaard referentiemetagegevens. De referentieperiode is het kalenderjaar.
  • 2. 
    De gegevens en referentiemetagegevens voor het referentiejaar N worden uiterlijk op 30 april N + 2 verzonden.
  • 3. 
    De gegevens...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.