Bemoeizucht en belemmeringen in Horecawet

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op maandag 23 maart 2015, 1:59.

Moeilijke tijden voor winkeliers en horecaondernemers. Lage consumentenbestedingen, toename van internetverkoop en klanten die steeds meer beleving willen. Regels belemmeren daar bij aan te sluiten. Maar gelukkig zijn er nog genoeg ondernemers die hierop inspelen.

Met nieuwe formules, het organiseren van activiteiten of het verruimen van openingstijden. Er zijn horecazaken die kunst aan hun muur hangen en verkopen, boekhandels die lezingen en signeersessies organiseren en kapsalons die op zondag de deuren openen. Consumenten waarderen dit. Maar soms zitten Haagse regeltjes deze lokale ondernemersgeest in de weg.

Jammer dan…..

Zo mag een horecazaak geen kleinhandel bedrijven. En dus geen goederen verkopen behalve kant-en-klare etenswaren. Pech dus voor de kunstenaar en de caféhouder die samen besluiten om een paar kunststukken aan de muren van het grandcafé te hangen en te koop aan te bieden. Andersom mogen in winkels geen zwak-alcoholische dranken worden genuttigd. Jammer dus voor de boekhandel die een glaasje prosecco wil schenken tijdens een signeersessie.

Onzinnig verbod

Deze verboden zijn ooit in de wet opgenomen omdat de wetgever mensen wilde beschermen. Zij zouden namelijk onder invloed van alcohol besluiten kunnen nemen die zij de volgende dag betreuren of zich niet meer bewust herinneren. Inmiddels dus een onzinnig verbod. Want iemand die in de kroeg of op het terras een paar glazen bier drinkt, kan daarna gewoon de winkelstraat in wandelen. En wat te denken van de mensen die thuis met hun tablet op schoot een webwinkel bezoeken of een vakantie boeken. Dat gaat mar al te vaak gepaard met een gezellig glaasje. En daar is niks mis mee. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Dat kunnen en moeten we niet allemaal door de overheid willen laten regelen.

Ruimte geven

Daarom moeten we af van deze bemoeizucht in de Drank- en Horecawet. Laten we de consument en de ondernemer de ruimte geven. Om zelf de inschatting te maken of ze een glaasje willen drinken tezamen met hun aankoop. Daarmee pleit ik absoluut niet voor overmatig alcoholgebruik. Maar wel voor gezond verstand van mensen. Ik zie een gevorderde alcohol-innemer nog niet glaasjes prosecco naar binnen slaan bij een boekpresentatie.

Consument de vrijheid

De VVD wil dus af van die zinloze, achterhaalde belemmeringen in de Drank- en Horecawet. Daarmee geven we ondernemers de ruimte om er wat anders bij te doen. En we geven consumenten de vrijheid. Als uitgangspunt kan gelden dat de hoofdfunctie van een winkel of horecazaak behouden blijft. En dat de nevenfunctie wordt toegestaan als extra service. Ondernemers kunnen zo doen waar ze goed in zijn: ondernemen. En daarmee dragen zij bij aan een goed voorzieningenniveau voor de consument en de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van steden en dorpen.