Tweede Kamerfractie Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP)

De Roomsch-Katholieke Staatspartij i (RKSP) was van 17 september 1929 tot 22 december 1945 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. De RKSP-fractie was de grootste in de Tweede Kamer. Ook voor 1929 was er al een katholieke fractie. In december 1945 ging de partij (en de fractie) over in de Katholieke Volkspartij i (KVP).

RKSP-fractie bij 70e verjaardag Kamerlid Van Dijk
Staand v.l.n.r.: Bomans, Rutten, Kampschoer, Vos, Wintermans, Loerakker, Van de Bilt, Hermans, Van Voorst tot Voorst, Deckers, Meijer, Bijleveld (ARP), Suring, Van Vuuren, Van Rijckevorsel, Kuiper, Van Schaik, Kortenhorst, Beumer (ARP), Veraart, Van Wijnbergen en Ament. Zittend v.l.n.r.: Bulten, Van Sasse van IJsselt, Ruijs de Beerenbrouck, Van Dijk, Nolens, Heemskerk (ARP), Aalberse en Engels.

De fractie was samengesteld uit alle geledingen van het katholieke maatschappelijke leven, zoals vakbonden, werkgevers-, landbouw- en middenstandsorganisaties, onderwijs en maatschappelijk werk. Vanwege de electorale positie waren er relatief veel leden uit Limburg en Noord-Brabant en daarnaast leden uit katholieke streken zoals West-Friesland, Twente, Zeeuwsch-Vlaanderen en Gelderland.

Bekende RKSP-Kamerleden waren Baron Van Wijnbergen i, Frans Teulings i, H.W.E. Moller i en L.G. Kortenhorst i. Er zaten slechts enkele vrouwen in de fractie, van wie Annie Meijer i de bekendste was.

1.

Historisch overzicht fractievoorzitters

In onderstaand overzicht zijn de drie laatste fractievoorzitters opgenomen.

fotonaamaanvang functieeinde functie
J.R.H. van SchaikJ.R.H. (Joop) van Schaik19371937
L.N. DeckersL.N. (Laurent) Deckers19371945
C.M.J.F. GoselingC.M.J.F. (Carel) Goseling19361937
 

Meer over