Juridisch advies moet toegankelijk en beschikbaar blijven

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) Recourt i, gepubliceerd op dinsdag 7 april 2015, 15:32.

Foto Flickr / ssalonso

De PvdA wil dat het inloopspreekuur van het juridisch loket open blijft. Het is een laagdrempelige voorziening die mensen met weinig middelen in staat stelt om op een persoonlijke en laagdrempelige manier hulp te krijgen bij juridische problemen. Juist als het om schrijnende problemen gaat, is het prettig als je daarvoor terechtkunt aan een balie. Het inloopspreekuur hoort bij een toegankelijk juridisch loket.

Vandaag stopten twintig van de dertig juridische loketten in Nederland met het inloopspreekuur. Op weg van station Den Haag Centraal naar de Tweede Kamer kom ik langs zo’n loket, waar je terecht kunt voor persoonlijk en gedegen juridisch advies. Voor het inloopspreekuur begint, staat er altijd al een aantal mensen te wachten. Het is goed dat zij bij dit loket terecht kunnen. Maar ook het loket in Den Haag wil de deuren sluiten voor mensen zonder afspraak, net als de negen andere vestigingen die vandaag nog wel open zijn.

Natuurlijk begrijp ik dat er bij het inloopspreekuur ook weleens iets mis kan gaan. Mensen komen soms voor niets omdat het loket ze niet kan helpen. In andere gevallen hebben ze de juiste papieren niet bij zich. Maar dat doet niets af aan de toegankelijkheid van een inloopspreekuur. Vele anderen gaan immers wél met nuttig advies de deur uit.

Het inloopspreekuur is wat de PvdA betreft een goede aanvulling op de online en telefonische bereikbaarheid. Dat steeds meer mensen contact zoeken met hun computer, of de smartphone pakken om het juridisch loket te bereiken, is een goede ontwikkeling. Daardoor kunnen de medewerkers zaken sneller afhandelen. Ook is het begrijpelijk dat het juridisch loket het op prijs stelt als bezoekers eerst een afspraak maken. Maar voor sommigen is online of telefonisch contact niet vanzelfsprekend, denk bijvoorbeeld aan dak- of thuislozen. Voor die mensen is het goed dat zij voor juridisch advies ook zonder afspraak langs kunnen gaan.

Al was het maar omdat voor deze, vaak kwetsbare mensen juridisch advies kan helpen bij het voorkomen van grotere problemen. Vaak hebben zij recht op voorzieningen of regelingen waar zij niet van op de hoogte zijn. De medewerkers van het juridisch loket kunnen hen daarop wijzen. Voor de PvdA is het ook om die reden erg belangrijk dat het inloopspreekuur niet verdwijnt: in een land als Nederland moet juridisch advies zo toegankelijk mogelijk en ruim beschikbaar blijven. Ook als je minder kunt besteden.