Besluit 2015/627 - Standpunt EU tijdens de zevende vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen met betrekking tot de voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen A, B en C

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 22 april 2015 gepubliceerd en is op 20 april 2015 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2015/627 van de Raad van 20 april 2015 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de zevende vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen met betrekking tot de voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen A, B en C

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2015/627 of 20 April 2015 on the position to be taken, on behalf of the European Union, at the seventh meeting of the Conference of the Parties to the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants as regards the proposals for amendments to Annexes A, B and C
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2015/627
Origineel voorstel COM(2015)137 NLEN
Celex-nummer i 32015D0627

3.

Key dates

Document 20-04-2015; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-04-2015; PB L 103 p. 8-10
Inwerkingtreding 20-04-2015; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.4.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 103/8

 

BESLUIT (EU) 2015/627 VAN DE RAAD

van 20 april 2015

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de zevende vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen met betrekking tot de voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen A, B en C

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, juncto artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 14 oktober 2004 is het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen („het verdrag”) namens de Europese Gemeenschap bij Besluit 2006/507/EG van de Raad (1) goedgekeurd.

 

(2)

De Unie heeft de uit het verdrag voortvloeiende verplichtingen ten uitvoer gelegd door middel van Verordening (EG) nr. 850/2004 van het Europees Parlement en de Raad (2).

 

(3)

De Europese Unie wijst met klem op de noodzaak de bijlagen A, B en/of C van het verdrag geleidelijk uit te breiden met nieuwe chemische stoffen die overeenkomstig het voorzorgsbeginsel als persistente organische verontreinigende stoffen moeten worden aangemerkt, teneinde te voldoen aan de doelstelling van het verdrag en de verbintenis die alle regeringen tijdens de Wereldtop inzake duurzame ontwikkeling (Johannesburg, 2002) zijn aangegaan om vóór 2020 de schadelijke effecten van chemische stoffen zoveel mogelijk te beperken.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 22 van het verdrag kan de Conferentie van de partijen besluiten nemen tot wijziging van de bijlagen A, B en/of C bij het verdrag. Deze besluiten treden in werking één jaar na de datum van mededeling van een wijziging door de depositaris, behalve voor de partijen bij het verdrag die hiervan uitgesloten wensen te blijven.

 

(5)

Na de ontvangst in 2011 van een aanmelding door de Unie van pentachloorfenol (PCP) heeft de Toetsingscommissie persistente organische verontreinigende stoffen („de toetsingscommissie”), die werd opgericht in het kader van het verdrag, haar werkzaamheden inzake PCP afgerond. De toetsingscommissie is tot het besluit gekomen dat PCP voldoet aan de criteria van het verdrag voor opname in bijlage A. Op haar zevende vergadering wordt de Conferentie van de partijen bij het Verdrag geacht een besluit te nemen betreffende de opname van PCP in bijlage A bij het verdrag.

 

(6)

Het op de markt brengen of het gebruik van PCP is verboden uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad (3). Bovendien zijn het op de markt brengen en het gebruik van PCP als gewasbeschermingsmiddel of als biocide verboden uit hoofde van de Verordeningen (EG) nr. 1107/2009 (4) respectievelijk (EU) nr. 528/2012 (5) van het Europees Parlement en de Raad. Aangezien PCP zich over grote afstand in het milieu kan verspreiden, heeft een mondiale geleidelijke eliminatie van deze chemische stof meer voordelen voor de burger van de Unie dan alleen een verbod in de Unie.

 

(7)

De toetsingscommissie beveelt de opname van PCP in bijlage A bij het verdrag aan met een specifieke uitzondering voor de productie en het gebruik van PCP voor elektriciteitsmasten en dwarsarmen. De Unie heeft deze specifieke uitzondering niet nodig, maar moet er tijdens de zevende vergadering van de Conferentie van de partijen steun aan verlenen indien dat nodig is om te zorgen voor de opname van PCP in de bijlagen bij het verdrag.

 

(8)

Na de ontvangst in 2011 van een aanmelding door de Unie van chloornaftalenen is de toetsingscommissie tot het besluit gekomen dat polychloornaftaleen (PCN) voldoet aan de criteria van het verdrag voor opname in de bijlagen A en C. Op haar...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.