9 mei 2015 - de Raad opent zijn deuren

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 7 mei 2015.

De Europese Raad en de Raad van de Europese Unie openen de deuren van het Justus Lipsius-gebouw (Wetstraat 175, Brussel), de zetel van deze twee instellingen, op 9 mei van 10u00 tot 17u00.

Geleide bezoeken in het gebouw

Personeelsleden laten de bezoekers de vergaderzalen ontdekken waar staatshoofden of regeringsleiders en ministers samenkomen voor de Europese toppen en waar de zittingen van de Raad plaatsvinden. Er worden de hele dag bezoeken georganiseerd in het Frans, Nederlands, Duits en Engels.

Ontmoeting «Europa doorheen de generaties»

Ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de Schumanverklaring van 9 mei 1950 organiseert de Raad een evenement tussen generaties dat jonge Europeanen en oud-collega's of familieleden van de grondleggers van de EU samenbrengt. Een unieke gelegenheid voor de jonge generatie om te ontdekken hoe deze figuren de Unie hebben gemodelleerd, en om meer te weten te komen over wat er zich achter de schermen afspeelde aan het begin van het Europese project.

Onder de genodigden en sprekers: Maria Romana De Gasperi (dochter van Alcide De Gasperi, Italiaans oudpremier), Antoinette Spaak (dochter van Paul-Henri Spaak, Belgisch oud-premier), Paul Collowald (journalist die met Robert Schuman en Jean Monnet heeft samengewerkt), Jean-Marie Pelt (oud-privésecretaris van Robert Schuman), Jacques-René Rabier (kabinetschef van Jean Monnet), Clemens Coudenhove-Kalergi (achterneef van Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi, stichter van de Pan-Europese Beweging), Gabriel Fragnière (Zwitsers filosoof en professor, vriend van Hendrik Brugmans), Victoria Martín de la Torre (auteur van «Europe, a leap into the unknown»).

Het evenement vindt om 14u00 plaats in het Justus Lipsius-gebouw en kan live op onze website worden gevolgd:

Informatiestands en ludieke activiteiten

Verschillende stands bieden informatie en documentatie (geschikt voor elk type publiek), maar er worden ook activiteiten georganiseerd:

  • Informatiestands van de afdelingen Ontwikkeling en Milieubescherming van het Secretariaat van de Raad die samen met twee externe missies van de EU in Mali het thema'ontwikkeling' illustreren.
  • Stands van de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Investeringsbank (EIB), het Letse voorzitterschap, het toekomstige Luxemburgse voorzitterschap van de Raad, enz.
  • Ook worden er tijdens deze dag demonstraties van traditionele Letse dansen georganiseerd.
  • Kinderhoek en Europese quiz om op een actieve manier Europa te ontdekken.

De Opendeurdag is ook op de sociale media actief. De bezoekers kunnen de hashtag #EUOpenDoors gebruiken op verschillende sociale media om deel te nemen aan de gesprekken en hun indrukken of hun Instagram-foto's van de dag te delen.