Geen 'doe-het-zelf'-label, maar een echt energielabel

Met dank overgenomen van A.A. (Albert) de Vries i, gepubliceerd op donderdag 21 mei 2015, 12:03.

Foto Flickr / Ellen Profielen

De manier waarop energielabels nu worden verstrekt, geeft een grote kans op fouten en is onbetrouwbaar. De Partij van de Arbeid wil daarom een echt energie-label, afgegeven door iemand die bij je thuis komt om het reële energieverbruik in te schatten. Geen ‘doe-het-zelf'-label. Dat is van belang omdat energielasten een steeds groter gedeelte gaan uitmaken van de woonlasten, en dus van belang zijn bij het inschatten van de maximale huur of hypotheek. Daarnaast kunnen we met een echt energielabel veel energie besparen, wat goed is voor het milieu en de portemonnee.

Nederland kent nu een soort ‘doe-het-zelf’-label. De overheid stuurde iedereen de afgelopen maanden een energielabel, zonder dat iemand het huis ook had bezocht. Problematisch omdat niet van alle woningen de benodigde gegevens beschikbaar zijn. Het idee was: als het niet klopt, dan moeten mensen het zelf maar laten aanpassen. Dat kan door een foto of een rekening op te sturen. Dit zorgde voor veel ergernis bij woningbezitters. Het systeem is daarnaast zeer fraudegevoelig, want wie zegt dat die foto’s of rekeningen van het huis in kwestie zijn?

Het was allemaal te voorkomen geweest. Er lag een wet in de Tweede Kamer die regelde dat het label ter plaatse voor 50 à 60 euro door een deskundige zou worden vastgesteld. In dit systeem zouden huiseigenaren ook meteen concreet advies krijgen over welke besparingsmaatregelen bijdragen aan een beter energielabel, lagere kosten en minder vervuiling. En dat advies is minstens net zo belangrijk als het label zelf, want veertig procent van de energie in Europa wordt verbruikt in gebouwen. Daar is dus nog een wereld te winnen.

Maar rechtse partijen zoals D66, CDA en PVV veegden dit systeem van tafel, waardoor we nu met het het ‘doe-het-zelf'-label zitten. Deze Kamermeerderheid heeft een grote verantwoordelijkheid op zich geladen. Hoe komt Nederland weer snel uit de achterhoede bij de besparing van energie in gebouwen? Wat de PvdA betreft gaan we zo snel mogelijk naar een systeem waar kwalitatief goede energielabels worden afgegeven door experts. In de Tweede Kamer ga ik daar vandaag tijdens een debat op aandringen.