Het verhaal van de ‘Spitzenkandidaten’

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 28 mei 2015, 11:19.

De Europeanen stemden vorig jaar voor hun Europarlementsleden en de keuze was, voor de eerste keer, ook gebonden aan de keuze van de persoon die de Europese Commissie i zou leiden. De Europese Volkspartij i kwam als eerste uit de verkiezing en vervolgens werd hun kandidaat, Jean-Claude Juncker i, verkozen tot Commissievoorzitter. In deze video vier kandidaten over deze historische verkiezingen.

Bij de Europese verkiezingen van 2014 stemden de EU-burgers voor het Parlement en hadden zij voor het eerst ook een belangrijke stem voor de voorzitter van de Commissie, de: grote Europese partijen hadden allen een kandidaat, die bekend werden met de Duitse term ‘Spitzenkandidaten’.

Hoe werd dit idee geboren? Wat voor soort obstakels moesten worden overwonnen? Hoe zal dit de Europese politiek op de lange termijn beïnvloeden? Dit zijn enkele vragen die Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Alexis Tsipras en Ska Keller, kandidaten van de grote Europese politieke families, samen met andere belangrijke spelers, waarnemers en commentatoren beantwoorden in onze video.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement..

REF. : 20150526STO59409