VNO-NCW Industrietafel: ‘How to shine?’ - Hoofdinhoud
Op vrijdag 17 april vergaderde de Industrietafel, een groep van Nederlandse CEOs die regelmatig met politici spreken over het EU beleid, met Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Michiel van Veen (VVD) en Europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Matthijs van Miltenburg (D66) en Lambert van Nistelrooij (CDA) over het Nederlandse EU voorzitterschap in 2016 en een nieuw Europees industriebeleid.
Bedrijven willen vooral dat de EU effectief is bij het aanpakken van uitdagingen. Centraal daarbij moet zijn dat Europa zich wereldwijd sterk positioneert. Dat is in de praktijk niet eenvoudig, want het is vaak in Nederland zelf al moeilijk genoeg een Europese koers uit te zetten, laat staan als dat met 28 lidstaten moet gebeuren. De agenda van de EU (voltooiing van de Interne Markt, Better Regulation, een handelsverdrag met Amerika, migratiebeleid) leidt zowel binnen als buiten de EU tot discussie. Toch vragen de snelle ontwikkelingen in de wereld om gericht beleid. EU beleid vraagt zo om ‘steeds drie stappen vooruit te denken in drie dimensies’.
De aanwezigen zagen veel uitdagingen, maar vooral ook veel kansen. Nederland is een middelgrote economie, maar sterk innovatief, en werkt aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen. De voorzitter van FME nam onlangs een aantal vakbondsvertegenwoordigers mee naar de Hannover Messe, zodat zij met eigen ogen konden zien hoeveel hoogtechnologische producten Nederlandse bedrijven tegenwoordig al op de internationale markt afzetten. ‘How to shine?’ is dan ook de vraag die wij ons steeds moeten stellen. Hoe kunnen we onze groeicapaciteit versterken? Dat is ook de centrale vraag voor het nieuwe Europese industriebeleid.
Het Europese industriebeleid vraagt om nieuw beleid op veel terreinen: smart productie en open innovatie, een gemeenschapsoctrooi, energievoorzieningszekerheid, milieubeleid, grondstoffenbeleid, voltooiing van de Interne Markt, Big Data en digitale interne markt, de circulaire economie. Daarbij moet veelal een evenwicht worden gevonden in de regelgeving tussen enerzijds ruimte laten en anderzijds innovatie. De gebroeders Wright zouden nooit de lucht in zijn gegaan als de luchtvaart eerste gereguleerd had moeten worden.
(met dank overgenomen van VNO-NCW)