Geen ggo’s? De consument betaalt letterlijk de rekening

Met dank overgenomen van B.Ch. (Bart) de Liefde i, gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2015, 13:43.

Producten als vlees, melk en eieren zullen een stuk duurder worden. Niet-ggo gewassen zijn namelijk een stuk duurder omdat ze meer water gebruiken, meer bestrijdingsmiddelen nodig hebben en een minder grote opbrengst per hectare hebben. Consumenten betalen de prijs van een ggo-verbod letterlijk aan de kassa. De prijs van elk broodje, pak melk, stukje vlees en koekje stijgt! Ook zullen er tienduizenden banen verloren gaan doordat boeren, hun toeleveranciers en bedrijven in de verwerkende industrie failliet gaan.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Bart de Liefde

Het voorstel van de Europese Commissie is een directe aanval op de portemonnee van Nederlandse consumenten en tienduizenden banen in de landbouw. In het Algemeen Dagblad van zaterdag 13 juni 2015 en op de website van EU Observer heb ik mijn bezwaren kenbaar gemaakt, zie hieronder:

AD, 13 juni 2015, door Hanneke Keultjes

'Soja in de ban? Dan wordt ons vlees te duur'

Draait u de shaslickspiesjes en speklapjes op de barbecue weer om, komend weekend? VVD'er Bart de Liefde doet dat in elk geval wel. Nu het nog kan. Het Kamerlid is bang dat er in de toekomst nauwelijks nog kipspiesjes, worstjes en biefstukjes voor op de barbecue zijn.

Dat zit zo: het meeste vee in Nederland krijgt veevoer uit Zuid- en Noord-Amerika. Dat is vaak soja, want dat is lekker goedkoop. Alleen zijn die sojabonen genetisch gemodificeerd om bijvoorbeeld sneller te groeien. Die soja is getest door een Europese instantie en veilig bevonden. Het mag in de hele Europese Unie op de markt komen.

Maar Brussel wil elke lidstaat zelf laten beslissen of het deze 'geknutselde' soja toelaat. En wat wil het toeval: in onze Tweede Kamer zijn al moties aangenomen om genetisch gemodificeerde gewassen in de ban te doen. Dat zou rampzalig zijn, vindt De Liefde.

,,Er is voor Nederlandse veetelers geen betaalbaar alternatief voorhanden. De veestapel zal krimpen, het vlees wordt letterlijk schaars." De export stort ook in elkaar. ,,Dat levert onze economie tussen de 1 en 2 miljard euro aan schad